Напишете дума/думи за търсене

Как се възпитават деца без телевизор и таблет

Сигурно помните пролетната ваканция от ученическите си години. Как я чакахте с нетърпение, как не се сещахте да се приберете нито за обяд, нито за вечеря. Как се връщахте капнали от игра и едва успявахте да не заспите, докато миете калните си ръце.

Иска ви се и вашето дете да има свободата да играе цял ден на площадката, нали. Ще ви се да му го разрешите. Уви, не може да откъснете от родителското си сърце смелостта да го направите. Вместо това се вкопчвате в сводката за ръста на престъпността, не изпускате часовника си от очи, защото все не ви достига времето от работа и домашни грижи. Надявате се на помощ да ви се притече научнопопулярен филм за динозаври или в краен случай вадите от сейфа зарядното на лаптопа. Резултатът? Вълкът остава у дома с къщната си работа, но изобщо не е сит от този факт, а на агнето му е все едно дали е цяло, дали е яло и дали е ходило на площадката.

Не се съпротивлявайте. Участвайте. Ясно е, че няма да пуснете детето си навън само. Затова адаптирайте зимния си график и се пристрастете отново към излизането. Не само защото трябва. А защото може и да е приятно. Необходимо е само да го пожелаете и да заразите детето си с ентусиазъм.

Готвенето може да почака. Прахосмукачката не е с работно време, парцалът няма да избяга. За разлика от слънцето и светлото, и от розовите бузки на детето. Сложете една футболна топка в раницата и я нацапайте в калната трева в парка. Или проверете как се кара колело през локвите. Голяма работа, че пералнята ще има много да се труди след това. Времето, което ще прекарате със семейството си на въздух, ще ви се отплати стократно. Не само емоционално.

Здравословно. Продължителната липса на слънчева светлина през зимата е отворила сериозна пробойна в имунитета на детето, но и на цялото семейство. Липсва ви концентрация, раздразнителни сте, чувствате се изтощени. Възползвайте се от естествения заряд на слънцето, за да си набавите енергия и витамин D. Оставете очите да починат от стреса на монитора, отнася се за всички членове на домакинството. Извадете им слушалките от ушите, вземете им конзолите и им припомнете как да се размърдат. Ако се налага, ядосайте ги и ги накарайте да ви догонят на площадката с рев.

Кой знае, може половината съседска банда отдавна да ви чака там. Ако пък я няма, спокойно се сприятелете с нова. Това също е полезно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X