Напишете дума/думи за търсене

Как да останем красиви по време на месечния цикъл

По време на менструация в женския организъм протичат хормонални промени – именно те са причина не само за ниското самочувствие, но и за промени във външния вид: разширени пори, мазна кожа, отоци, поява на пъпки. Как да се справите?

Лош тен на лицето

В първия ден от менструацията нивото на хормоните е много ниско, а освен това се отделят химически вещества, предизвикващи възпаление. В резултат на това кожата изглежда на петна, лишена от естествения си блясък. Ниското ниво на хормона естроген забавя производството на колаген и намалява кръвообращението.

Решението: Използвайте козметика със светещи частици, коректори, серуми, хидратиращи кремове. Ще ви помогнат също билковите маски за лице (със зелен чай, лайка, плодове) – те съдържат антиоксиданти, които ще намалят възпалителните процеси и ще подобрят тена. Не се отказвайте от грима, тъй като хормоналният дисбаланс лишава кожата от имунитета й и тя реагира по-силно на външните фактори (слънце, студ, вятър). Тънкият слой фон дьо тен или пудра в UV фактор ще предпазят лицето ви от вредните фактори на околната среда.

Мазна кожа, лъскави участъци

По време на менструацията кожата се омазнява, заради пониженото ниво на естроге. Омазняването не е желателно, тъй като порите се запушват, а това може да провокира развитие на бактерии.

Решението: Намерете подходящото за вас почистващо средство с неутрално или ниско pH и противовъзпалително действие. Може през тези дни са ползвате почистваща козметика срещу акне, със салицилова киселина. Маските със сяра помагат за дълбоко почистване на порите и предотвратяват развитието на бактерии и появата на пъпки.

Подуване

Това е най-често срещаното състояние по време на менструация, като най-забележими са отоците в областта на очите.

Решението: Не пийте много течности преди лягане, не яжте солена храна няколко дни преди и по време на цикъла. Опитайте диуретични чайове – те ще ви спасят от задържането на течности, което е най-честата причина за отоци. Лекият масаж също помага срещу задържането на течности. Сутрин при измиване масажирайте с кръгови движения подутите участъци.

Разширени пори

Хормоналните колебания предизвикват още една неприятност – разширени пори.

Решението: Използвайте скраб с гликолиевата или салициловата киселина – те помагат за почистване на порите. Може да ги замените с паста от сода и топла вода и деликатно да почистите с нея лицето и шията с кръгови движения. За да свиете визуално порите, прилагайте фон дьо тен.

Пъпки

Колебанията в нивото на хормона прогестерон често води до поява на пъпки в периода, предшестващ менструацията (ПМС).

Решението: Почиствайте кожата в дълбочина, но избягвайте грубите скрабове, за да не нараните кожата. Ако вече са ви излезли пъпки, подсушете ги с маска от глина (може да нанесете глината само на проблемните участъци).

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X