Напишете дума/думи за търсене

Ритуалите на Новата година

Духовните учители казват, че краят е просто ново начало. Те, разбира се, говорят в по-мащабен план, но нека да се съсредоточим в по-осезаем смисъл и поговорим за ритуалите, с които се посреща Нова година.

Всяка традиция има свои собствени специални ритуали, но има основни правила, които можем да спазваме, за да сме сигурни, че ще имаме една наистина обновена, по-пълноценна и по-богата година.

Според източните вярвания в последната нощ от старата година трябва да избягвате всичко негативно. Никога не празнувайте с хора, които не харесвате, защото така си гарантирате година, пълна с неприятни за вас хора. Никога не правете и нещо, което не ви е на сърце, защото отново се обричате на непрекъснато преповтаряне на едни и същи безсмислени действия.

Задължително трябва да сте някъде с хора, които обичате – пък дори и това да означава да сте си сами вкъщи, само защото обичате единствено собствената си компания. И задължително правете нещо, което обожавате, дори и то да не е точно по традициите. Ако обичате да четете – четете, ако обичате да танцувате – танцувайте. Вярва се, че в тази особена нощ на преход има специална енергия и това, което правите, ще ви се отрази подсъзнателно. Това не означава, че цялата година ще четете или танцувайте – не приемайте нещата чак толкова буквално. Но ако правите нещо, което ви изпълва с удовлетворение и щастие, такава и година ви очаква.

Друга традиция, която е разпространена по цял свят, но хората рядко се замислят за истинската й същност – е да си пожелаете нещо. Според някои трябва да е точно в полунощ, но според други – през цялата нощ, много пъти. Ако искате нещо да ви се случи следващата година – било то любов, пътешествие или приключение – през цялата нощ мислете за него. Но позитивно, с надежда, дори с увереност, че то ще се сбъдне. Според мъдреците, колкото повече отправите желанието си към Вселената, толкова повече увеличавате шанса то да се възвърне към вас.

Много хора си правят равносметка точно в края на годината с всички плюсове и минуси. Не го правете, учат духовните учители. Направете си равносметка само с плюсовете, похвалете се за всичко постигнато, благодарете за всичко хубаво. Не споменавайте лошите неща, които са ви се случили, дори не мислете за тях. Особено в празничната нощ, защото тогава според мъдреците се закодират всички дни от новата години и в тях не бива да присъства нищо лошо от предходната.

А според фън шуй трябва да посрещнете новата година в хармония – с идеално подреден дом, с прилежна прическа и добре облечени. И това не е просто от добро възпитание. Според това учение колкото по-подредено е всичко около вас, толкова повече ще ви върви по вода през Новата година. Внимавайте обаче! Подредено не означава само привидно, не забравяйте шкафове и килери, защото във фън шуй те символизират подсъзнателното и скритите ни желания и страхове. Така че тях трябва първи да подредите, в противен случай нещата ще се подреждат добре само привидно, а вътрешно вие ще сте неудовлетворени и нещастни.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X