Напишете дума/думи за търсене

Как да предпазим палмите от измръзване

Това се отнася дори за тропическите видове, като кокосовата палма. Отдавна е известно, че някои видове, като Butia, Chamaerops, Phoenix, Sabal minor и Trachycarpus могат да виреят близо до географски граници на студ на земята и дори понякога устояват в мразовити нощи.

Най-устойчивият вид от перестите палми е Pnoenix canariensis. В родината й (Канарските острови, Мадейра), където температурата през зимата рядко пада под нулата, 30-ият паралел е северната граница на нейното разпространение. В Европа тя се среща понякога дори над 40 градуса северна ширина и устоява на краткотрайни студове до -12°C. Не така устойчива е финиковата палма Phoenix dactylifera. Като възрастно растение тя устоява при температура най-много -8 рC. Забележителна е устойчивостта на студ на тропическите видове (Лаос, района на Меконг) и (тропическа и южна Африка), които като възрастни растения издържат на температура почти до -7°C.

Минимални стойности на температурите за някои видове палми

Ветрилообразни палми

Washinftonia filifera - до -10°С

Cnamaerops humilis - до -11, 5°С

Sabal minor - до -13, 5°С

Serenoa repens (поник) - до -12, 5°С

Trachycarpus fortunei - до -14°С

Перести палми

Jubea chilensis - до -9°С

Phoenix reclinata - до -10,5°С

Phoenix dactylifera - до -9,5°С

Phoenix canariensis - до -15°С

Възможно е да ги отгледате на открито

Съответно на данните от горната таблица дадено географско място е принципно подходящо за засаждане на палми, ако очакваните минимални температури остават под посочените гранични стойности.

Освен това значение имат почвената влага и температура, продължителността и силата на студените периоди, както и вятърът. За тяхното влияние обаче все още няма изчерпателни сведения.

При засаждане на открито е необходимо да се съобразяваме с прогнозите за времето през зимата, за да се вземат навременни мерки срещу опасността от увреждания.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X