Напишете дума/думи за търсене

Как да си върнем енергията след боледуване

Възстановяването след грип или настинка изисква време и целенасочени грижи. В противен случай рискувате много скоро след оздравяването да ви събори поредният вирус. Няколко подобни повторения и зимата със сигурност ще ви се стори безкрайна!

Храна за сила и бодрост

След боледуване храносмилателната ви система трябва да се възстанови напълно, за да разчитате на силен имунитет. Именно лигавицата на стомашно-чревния тракт произвежда най-много защитни клетки в организма. При липса на нормална чревна микрофлора ще боледувате много по-често, затова се нуждаете от прием на пробиотици, които да я регулират. Можете да си ги набавите във вид на капсули от аптеките, а също и да консумирате повече кисело мляко (но качествено!)

Нека храната ви е проста и питателна - ястия, които не натоварват стомашно-чревния тракт и сърдечносъдовата система (например пилешка супа, омлет). А половината чиния да е пълна с пресни плодове и зеленчуци, а не такива, които са обработвани термично. Нужни са ви много витамини и особено витамин С. Набавете си ги с фреш от цитруси, моркови и червено цвекло.

Увеличете приема на течности (вода, чай) – достатъчното хидратиране е важно за изчистването на натрупаните по време на боледуване токсини. Много подходяща напитка за възстановяване след болест е чаша вода с чаена лъжичка мед и изцеден лимонов сок. Медът, пчелното млечице и прополисът подсилват организма след боледуване.

Ограничете за известен период употребата на алкохол и кафе, които освен че действат дехидратиращо и отнемат от енергията на възстановяващия се организъм. Същото се отнася и за захарните изделия, месото, консервираните и бързи храни – те носят „празни” калории, а задръстват организма с наситени мазнини и трансмазнини и намаляват ефективността на имунната система.

Минерална терапия

Минералните вещества изграждат всяка клетка в тялото ни и й помагат да бъде устойчива на атаките на вирусите и бактериите. За възстановяване след боледуване се нуждаете от Шуслерова сол №2 калциев фосфат. В периода след болестта има повишена необходимост от този минерал, който е известен като „строител на клетката” и е особено важен за всички процеси на регенерация в организма. Калциевият фосфат действа като енергиен тоник за възвръщане на силите след боледуване и стимулира кръвотворенето. А като бонус с негова помощ ще радвате на здрави кости и зъби.

Препоръчително е да приемате по 3-5 таблетки дневно от Шуслерова сол №2 за период от 3-4 седмици. А за още по-добър ефект, хапвайте и храните, които съдържат калциев фосфат - моркови, леща, магданоз, смокини, сливи.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X