Напишете дума/думи за търсене

д-р Митко Ригов: Ябълката е специалист по вътрешно чистене

Какво като наближава зима и трапезата изтънява от наличието на плодове и зеленчуци? Има важни играчи за студените дни, пълни с витамини, които носят здраве и пречат да напълнеем. Не бива да търсим оправдание, че няма продукти от природата и затова наблягаме на баниците и спагетите. С какво да се храним, за да пазим линия и да имаме тонус и свежест, идея дават диетолозите Огнян Симеонов и д-р Митко Ригов.

Почисти червата и покани храната

Първа стъпка в есенно-зимните дни, когато хапваме по-малко „метли” за червата (плодове и зеленчуци), е сутрин първо да изплакнем тялото отвътре с топла вода. След това е добре да се хапнат плодове. Ябълката е специалист по вътрешно чистене и е в изобилие през зимата. „Но към плодовете трябва да има и ядки, за да не пълнеем. Кисело мляко с мюсли също е вариант. Ако обаче не ви се яде сладко сутрин, пристъпете към солената закуска - пълнозърнеста филия хляб с домат (лютеница), краставица и сварено яйце, плочка сирене или кашкавал като източник на протеин”, съветва Огнян Симеонов. Нека не забравяме, че системата на хранене „Зоната” на водещия диетолог д-р Бари Сиърс съветва всяко блюдо да съдържа 40% въглехидрати, 30% мазнини и 30% протеини. Тези, които не ядат месо, пък нека добавят от суперхраната чия. 2-3 с.л., разтворени в малко вода, са достатъчни, за да имаме енергия. Важно е и да хапваме това, което ни се прииска, и да обръщаме внимание как ни влияе. Ако се чувстваме изморени, може би сме прекалили с въглехидратите.

Зеленчуци, който не яде, той през есента не ще да порасте

„Важно е 70% от менюто ни да е съставено от сурови плодове и зеленчуци, а останалите храни може да са готвени”, съветва Огнян Симеонов. Примерно обедно меню през есента включва витаминозна салата от моркови, които си правят чудесна компания с целината, зелето и червеното цвекло. И всичко това, овкусено със сок от лимон. Приготвим ли си я у дома, нека добавим сусамови семки и ще стане още по-вкусна. Ако слагаме кълнове към салатите, ще може да вземем най-ценните минерали и микроелементи, които те съдържат, и тялото ни ще се чувства още по-добре. На обяд е идеално да се хапва супа с пресни плодове и зеленчуци. „Нека рибата и пилешкото са органични, а не инжектирани със свръххормон на растежа, антибиотици и пестициди. Ние се задръстваме от токсини и след това се чудим как да ги отстраним”, казва диетологът.

За вечеря е достатъчно да хапнем салата и някакъв източник на протеини, но не и спагети, които ни препълват с въглехидрати. И след 19 часа да спрем с хапването.

Консервите са на мода

„В българската кухня е добре да се заложи на консервите, въпреки че някои ги отричат, защото в тях няма витамин С. Да, но той може да се набави от други сезонни продукти като портокали, мандарини, пресни салати. В консервите остават микроелементите и баластните вещества на зеленчуците, а и техният алкален превес”, казва д-р Митко Ригов. Това е най-евтиният начин да сме по-близо до природата, като използваме нейните летни дарове. „Аз самият замразявам във фризера грах, зелен фасул, пиперки, сини сливи, боровинки, малини. Доматите не можеш да замразиш за зимата, но в консерва и на доматен сок са идеални, а и при преработването се повишава нивото на ликопена, който съдържат, а той е силен антиоксидант”, съветва д-р Ригов.

За още полезни срещи със специалисти по здравословно хранене, практични съвети и вкусни предложения търсете списание "Рецепти за здраве"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X