Напишете дума/думи за търсене

Дъвката и нейната полза за здравето

Любимият детски навик да дъвчем дъвка се оказва и полезен, защото всъщност почиства устата ни и намалява риска от кариес.

Според учени от университета в Грьонинген, Холандия, само за десет минути дъвчене на дъвка се премахват 100 милиона бактерии. Учените са наблюдавали различни доброволци и са установили, че най-ефикасно е дъвченето в първите пет, десет минути, а след това почистващите свойства на дъвката намаляват.

Но и не бива да се прекалява, подчертават специалистите, изминат ли над петнайсет минути, бактериите дори се развиват в дъвката. Затова учените са категорични, че дъвченето е полезно единствено около десет минути.

Холандският екип прави и друго важно уточнение – благоприятните ефекти важат единствено за дъвките без захар, защото именно захарта подхранва бактериите в устната кухина и дори благоприятства развитието им.

Учените са категорични, че ефектът от дъвченето на дъвка за десетина минути се равнява на ефекта от миенето на зъбите, но препоръчват едното да не е за сметка на другото. Особено важно е хората да продължат да използват конец за зъби и вода за уста, защото почистването чрез тях е различно от това, което се постига чрез четка за зъби или дъвчене на дъвка.

Следващият етап от научните опити ще включва разработване на друг тип дъвки за отстраняване на различен тип бактерии, развиващи се в устата при определи заболявания.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X