Напишете дума/думи за търсене

Кога е най-подходящата възраст за козметични корекции

Годините препускат и оставят следи по лицето. А така искаме да сме млади отново, да няма бръчици, белези, пигменти. Оказва се, че е възможно. Може да ги „почистим” със съвременните козметични и пластични методи, но кога да започнем и как да ги правим, за да няма негативни ефекти върху здравето ни, съветва дерматологът д-р Сияна Живкова.

Кога и колко пъти може да си правим лифтинг
Решим ли да си направим лифтинг за първи път, в главата ни се завъртат въпроси:
“Кога е най-подходящата възраст, а най-късната?”, “Колко време трае възстановяването?”, “Променя ли се изражението на лицето и структурата му?”. „Лифтингът (коригиране на бръчки, увиснала или отпусната кожа, отстраняване на излишна мастна тъкан под брадичката) не бива да се прави повече от 2 пъти в живота. Пластичните хирурзи смятат, че е най-добре да се извърши след като жената навърши 50 години. Но имам пациенти с три хирургически лифтинга, направени между 28 и 40 години”, казва д-р Живкова. Тя разяснява, че възстановяването след лифтинг не е кратко - между 2 и 6 месеца.

Колко дълго издържат филърите
В последните години филърите сякаш са на мода, но и след тяхното поставяне е нужно време за възстановяване на тъканите, където са поставени. Нужно е и време за разгръщане на ефекта им. Няма възрастово ограничение за тяхното поставяне, но трябва да се има предвид, че т.нар чупливост на кръвоносните съдове се увеличава с възрастта. Това предполага повече хематоми при поставянето им. Различните видове филъри са с различни активни съставки и затова имат различно действие. Едни филъри създават обем, други са лифтиращи, а трети са колагенообразуващи. Трайността им е винаги индивидуална и е с натрупване.

Ботоксът задължително ли ограничава мимиката
Жените, които имат поставен ботокс винаги могат да бъдат разпознати, защото лицето им стои като с маска. Мимиката им е ограничена и непълна. Получава се, защото при инжекциите с ботокс се парализира работената зона и бръчките се изглаждат. Хубавата новина е, че от около година ботулиновият токсин в цял свят е в такова разреждане, че не позволява лицето да застине като маска. Мимиките не блокират, а остават естествени. „За мен ботоксът остава най-доброто средство за горната част на лицето, като има и зони в долните две трети на лицето, където също помага - например за фините радиерни линии над горната устна”, казва дерматологът. Ботулиновият токсин може да се прилага изрично по лекарска преценка след пълнолетие, но без да се прекалява с него. Той не вреди.

Може ли драстичният химически пилинг да заличи бръчките
По света вече се правят все по-малко химически пилинги, защото при тях се увеличава възможността от странични ефекти, свързани с възстановителния период като хиперпигментация, хипопигментация - обезцветяване, белези, фиброза - сраствания. За сметка на тях са създадени нови щадящи пилинги без странични ефекти, които могат да се прилагат дори през лятото и в обедната почивка. Те са леки и не изискват възстановителен период. Един от модерните напоследък е пилингът от Маями, който е подходящ при фотоувредена кожа с множество пигментации и старчески петна. Идеален е и за посивяла кожа на пушачи.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X