Напишете дума/думи за търсене

Спешна помощ за красотата през пролетта

Пролетта е време за любов. Време, в което неистово се събужда желанието ни да сме красиви. За целта ви предлагаме няколко лесни начина да върнете свежестта на кожата си, изтормозена от зимните месеци.

Традиционните козметични проблеми в края на зимата са суха и дехидратирана кожа, усещане за стегнатост, възпаления и лющене, акне, зачервявания. През пролетта витаминният запас на тялото е почти изчерпан, което е причина и за beauty неприятностите. По това време на годината кожата изисква особен подход, а правило номер едно е, че всички процедури трябва да са съобразени с вашия тип кожа.

Нормалната кожа през зимата леко се изсушава, изглежда тънка и лишена от еластичност. Лицето, ръцете и шията страдат от неприятно усещане за стягане. В началото на пролетта нормалната кожа изглежда по-груба, с по-ясно забележими бръчки. Появяват се зачервявания и възпаления.

Мазната кожа през зимата е най-облагодетелствана, тъй като е защитена от студа и вятъра. През пролетта обаче излишните мазнини, които излизат на повърхността на кожата, запушват порите и създават риск от възпаления. Неприятностите, характерни за мазната кожа, са обриви и акне. Освен това, лесно възникват раздразнения и усещане за дискомфорт.

Чувствителната кожа реагира на всяка промяна във времето: лицето се зачервява, вените прозират, появяват се люспести петна.
Смесената кожа е особено проблемна през пролетта, тъй като капризите й се проявяват именно през това време от годината. На челото, под брадичката и отстрани на носа кожата обичайно е мазна, с неприятен блясък и разширени пори. А на бузите, където кожата е суха, се появява усещане за опъване.

Защо възникват тези проблеми?

Сърбеж, сухота, зачервяване, лющене, раздразнения и останалите пролетни неприятности възникват основно по няколко причини. На първо място е недостигът от влага в помещенията. Проблеми предизвиква и прекаленото използване на измиващи средства, както и къпането с гореща вода. През зимата кожата губи енергия заради свиването на капилярите, причинено от ниските температура. Още един враг на красотата е дефицитът от витамини и микроелементи (главно цинк).

Незабавна хидратация!
Независимо от това какъв тип е кожата ви, след душ непременно използвайте овлажняващи средства. Кремът, лосионът или маслото нанасяйте на леко влажна кожа и след това не търкайте с кърпа, а попийте леко. Избирайте козметични продукти със съдържание на какао, алое, зехтин, карите, лешници. Те омекотяват и подхранват сухата и обезводнена кожа, а освен това имат стягащ ефект и предотвратяват появата на стрии.

Подхранване
За да си направите витаминозна бомба, смесете 2 с.л. мазен подхранващ крем, 20 капки витамин А и по 10 капки витамини Е и D. Разбъркайте добре и нанесете на лицето с леки кръгови движения. Правете масажа 10 мин, а след това оставете да действа още 10 мин. Измийте с топла вода.
Ако кожата ви е чувствителна, смесете 2 с.л. кисело мляко с 10 г ситно нарязан магданоз и 3–5 капки лимонов сок. Нанесете маската за 10 мин, след което отмийте с топло мляко или отвара от лайка.

За да се избавите от пигментните петна, смесете по 1 ч.л. извара, зехтин, прясно мляко и сок от моркови, разбъркайте добре и нанесете на засегнатите участъците. След 15 мин измийте с топла вода и обтрийте кожата с кубче лед. Освен това, за измиване на лицето сутрин и вечер използвайте кисело мляко. Още един вариант е да смесите 2 с.л. трици с топла вода и с получената кашица внимателно да обтриете лицето. След това измийте с хладка вода.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X