Напишете дума/думи за търсене

Новият хит в сватбената фотография

Младоженците и шаферите вече правят интересни фигури, докато дроните ги снимат от въздуха.

Инес Едуардс нямала представа какво е това дрон, когато фотографът ѝ предложил да заснеме с автоматична машинка с камера сватбата ѝ. Спечелил я обаче много бързо, след като ѝ обяснил, че това е прекрасен начин да се направят снимки на тържеството.

По време на сватбата, състояла се през октомври в хотел в щата Вашингтон, малък дрон жужал във въздуха, докато Инес вървяла към олтара. “Той засне всеки един гост, дошъл на церемонията, без повечето от тях да разберат. Беше страхотно”, спомня си Инес.

Младоженците и фотографът първо експериментирали с дрона по време на репетицията и определили каква да е височината му на летене, за да може шумът му да не разсейва гостите. Инес разказва, че изобщо не е чула бръмченето на автоматизираната машина по време на сватбата. Някои от гостите споделили с нея след това, че

дронът ги накарал да се почувстват като кинозвезди

Сватбената церемония на младата жена е част от налагаща се мания в САЩ. Оборудвани с камера дрони все по-често се използват за заснемане на сватби, привличайки младоженците с уникалната въздушна перспектива, която предлагат.

Дроновете определено са една от най-популярните услуги в момента по отношение на фотографски и видеозаснемания на сватби, сочи видеооператорът Джъстин Фоун. 50 процента от клиентите му вече питали за тази услуга. Фоун започнал да снима сватби преди 14 години, а дрон използва едва от миналата година. Свидетел е как шеметно се развива технологията в бранша, подтиквана от конкуренцията.

“Когато първо започнахме, работехме само с камера и трипод. Сега имаме камера, трипод, плъзгач, подвижно рамо за камерата, дрон за въздушни снимки.”

Някои оператори на автоматичните апарати снимат кадри на сватби само когато свири музиката, за да не се разсейват гостите от лекия шум при летенето им, приличащ на жужуне на пчели. Други пък ги използват по време на коктейла или ги позиционират зад мястото на церемонията и разчитат на лещите за увеличение.

Фотографът Кари Гайгър отказал заснемане на въздушни снимки на двойка в църква, тъй като не бил сигурен, че батерията на дрона ще издържи, а и се опасявал за безопасността на гостите в закритото помещение.

“Ако няма определено място, където да знам, че мога да приземя или разбия дрона в аварийна ситуация, се притеснявам”, разказва той пред в. “Вашингтон пост”.

Въпреки че дроновете не са разрешени за употреба с търговска цел в САЩ, много компании ги използват, включително сватбени фотографи от цялата страна. Те вземат мерки за осигуряване на безопасността на участниците в церемонията, особено след като фотографски автоматичен апарат

се блъсна в главата на младоженец, целуващ булката на открита поляна

Освен това дроновете предлагат уникални кадри от различни ситуации на сватбата, които се виждат едва след края ѝ. Така младоженците се забавляват, разглеждайки после поведението на гостите. Едва ли вече някой ще си позволи да се разхожда преди или след церемонията с неоправена риза или пък размазано червило, защото малкото апаратче, което лети наоколо, хваща всичко.

Автоматичните  машини дават възможност за незаменими панорамни снимки отвисоко.
Автоматичните машини дават възможност за незаменими панорамни снимки отвисоко.
Младоженците все повече настояват за въздушни снимки, особено ако сватбената им церемония е на открито, на някое живописно място. Така организирал сватбата си и конгресменът демократ от Ню Йорк Патрик Малоуни.

Той наел местна компания за видеозаписи, която да направи въздушни снимки на неговия голям ден в живописната долина Хъдсън.

Малоуни е член на подкомисията за транспорт и авиация в Камарата на представителите. В момента Федералната администрация по авиация (ФАА) го разследва за това, че е използвал дрон на сватбата си, а по ирония на съдбата комисията му всъщност контролира тази администрация.

Миналия месец ФАА бе принудена да излезе с изявление, в което потвърждава позицията си, че използването на безпилотни апарати за заснемането на недвижима собственост или събитие е незаконно, ако е с търговска цел.

В случая на конгресмена Малоуни, както и при много други, целта е именно търговска, тъй като тези услуги се заплащат. Така например видеокомпания в Айова, която отскоро използва дронове,

взема по 400 долара за 30-минутна церемония

Малоуни може да бъде глобен за нарушаване на закона, но това едва ли ще спре новата тенденция. Използването на дронове предлага изключително много нови възможности и ъгли за заснемане на събитието, което не може да стане с традиционната техника. Според Кари Гайгър явлението се налага все повече, а безпилотните апарати са идеално средство за въвеждащи кадри, като заснемат общата панорама на събитието. Самият той работи с дронове почти на всяка сватба, веднъж дори доставил с такова апаратче сватбен пръстен с предложение за брак. Обикновено пристига доста преди сватбата и заснема отгоре мястото още преди да е дошъл нито един гост.

“Мисля, че през следващите година-две това ще бъде услуга, която вече ще бъде предлагана от всяка фирма, занимаваща се със заснемане на сватби, или пък тя ще има връзка с някой, който може да изпълни такава поръчка”, смята той.

Има обаче и фотографи, които не са съгласни, че безпилотните апарати са част от сватбената церемония. Брус Солко от Илинойс, който снима сватби от 30 г., има дрон, който използва при заснемането на недвижимо имущество. Той обаче отказва да пуска машинката, когато снима на сватби. Смята, че тя ще разстройва твърде много церемонията, а и има притеснения относно безопасността и отговорностите, които поема фотографът с подобни снимки. А и със сигурност ще му трябва по-голям екип. Солко смята, че това е мода, която бързо ще отмре. Има и едно наум за реакцията на жените. “Булките са нещо съвсем различно.

Дронът се управлява от оператора и може да снима сватбарите както фронтално, така и над главите им.
Дронът се управлява от оператора и може да снима сватбарите както фронтално, така и над главите им.
Ако им съсипеш сватбата, те ще побеснеят

Фотографката Мишел Пате пък държи да е близо до хората и да усеща емоциите им, за да може да направи качествени и интересни снимки. “Искам да бъда на три метра от двама души, които се готвят да сключат съюз за цял живот, да усетя чувствата им.” Разказва, че истинските и непринудени снимки се получават, когато установиш контакт с младоженците и те разкрият истинската си същност, а точно такива снимки едва ли може да получите с автоматичния дрон.

Пате обаче въпреки това очаква, че машинките ще станат обичайни на повечето сватби, тъй като хората все гледат да се изтъкнат по някакъв по-различен начин, използвайки напредъка на технологиите.

“Няма да се учудя, ако след 10 години фотографите си стоят вкъщи и снимат сватбите дистанционно с помощта на 3 дрона, които следят церемонията от различни позиции - летейки отгоре, стоейки неподвижно отзад или пък вдигайки се високо за панорамен изглед”, предрича Пате.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X