Напишете дума/думи за търсене

Презареждане само за един уикенд

Няма нужда от дълга почивка, понякога дори само един уикенд е достатъчен, за да си отпочинете и да се заредите с енергия. Предлагаме ви програма за 48 часа.

Ден първи

Детокс

8:30 Нежно събуждане

Дайте си време да се събудите. Останете със затворени очи, излегнати по гръб, вдишайте дълбоко и задръжте, след това бавно издишайте. Повторете пет пъти. Протегнете се хубаво. Може да изпълните и няколко упражнения в леглото.

8:45 Пречистваща напитка

Пригответе си чаша хладка вода със сок от 1 изцеден лимон. Тази специална напитка неутрализира киселинността на организма, действа диуретично и ви помага да изхвърлите токсините, натрупани през нощта.

9:00 Тай-чи

Отдайте се на 10-20 минути леко физическо натоварване. Изберете тай-чи или лесни йога упражнения. Например направете 10-20 дълбоки вдишвания през носа. Поемате въздух бавно като запушите едната ноздра за десетина вдишвания и издишвания, след това другата. Пробвайте също известният йога комплекс поздрав към слънцето или просто лесно упражнение от типа: застанете прави с разтворени крака, с леко присвити колене. С вдишването разтворете ръце встрани и се повдигнете на пръсти. Задръжте. Издишайки, се връщате в изходна позиция. Повторете 10 пъти.

9:20 Хладен душ

Вземете си душ, но с хладка, дори студена вода. Може да си направите скраб на цялото тяло с ексфолиант или с утайка от кафе.

9:30 Плодова закуска

Зелен чай, 1 ябълка и 3-4 сливи. Може да ги ядете сурови или леко да ги запечете с канела, но без захар.

10:30 Навън!

Ако сте на морето, си направете дълга разходка по брега. Ако сте на планина – поне час и половина прекарайте на открито. А ако сте в града – идете в най-близкия парк. Не бива да тичате или да правите уморителен крос, просто да вървите с постоянно темпо без да спирате. Може да направите и малко упражнения на всеки 20-тина минути – 20 коремни преси, 50 подскока, 20 клякания и т.н.

12:00 Енергизиращо смути

Смесете в блендер половин домат, един морков, стрък целина и 2 с.л. сок от лимон. По желание добавете кубчета лед.

13:00 Зелен обяд

Направете си салата от една краставица, една маруля, 100 тофу, половин авокадо, 1 с.л. сусам. Ако не се заситите, може за десерт да си приготвите смути от 100 г ягоди, 1 нискомаслено кисело мляко, 1 с.л. лимонов сок и листа мента.

14:30 Рефлексотерапия

Направете си самомасаж на ходилата. В продължение на 10-20 минути с палец масажирайте всяка една от точките на ходилото, ако някъде изпитвате болка, наблегнете точно там. Движението трябва да е въртеливо по посока на часовниковата стрелка.

15:00 Почивка

Отдайте се на сиеста!

16:30 Гимнастика

Направете съвсем лесна раздвижваща гимнастика, която се състои в това да раздвижите ставите си. Започвате с въртеливи движения на глезените, след това колене, бедрени стави, кръст, рамена, лакти, китки, докато стигнете до главата.

17:00 Лека закуска

1 чаша соево мляко и 50 г бадеми.

18:00 Медитация

Запалете една свещ и се съсредоточете в пламъка й. Трябва да сте седнали удобно, пламъкът да ви е на нивото на погледа и да го гледате без да откъсвате очи от него в продължение на десет минути.

19:30 Салатена вечеря

Направете си салата от 40 г сварена киноа, 100 г грах, една четвърт манго, половин краставица, орехи, 1 с.л. лимонов сок, малко зехтин, балсамов оцет, черен пипер. Ако това не ви засити, може да си позволите смути от половин банан, 2 кайсии, 3-4 малини.

Ден втори

Енергизиране

8:30 Шеметно събуждане

Днес никакво излежаване. Станете бързо, готови да посрещнете новия ден и направете няколко упражнения – подскоци на място, навеждане до пода и след това вдигане на пръсти, махове с крака.

9:15 Самомасаж

С масажно масло си направете лек масаж в областта над бъбреците, където се намират жлезите, отговарящи за секрецията на кортизол – хормонът, който някои наричат хормон на стреса, но който всъщност е жизненонеобходим в нормани нива.

9:30 Зареждаща закуска

Чай „ройбос”, 2 филии хляб от лимец, 1 чаша соево мляко, 1 киви

10:30 Хайде да спортуваме!

45 минути без прекъсване плуване, или час колоездене или джогинг. Ако имате възможност си позволете и 15 минути в сауна след физическото натоварване.

12:00 Витамизиращо смути

Смесете в блендер един портокал, един грейпфрут и половин лимон. Добавете лед. Ако ви е прекалено цитросово, може да изберете вариант от портокал, морков и манго.

12:30 Горещ масаж

Горещ, защото се прави със затоплени длани или дори със затоплен ексфолиант. Разтрийте цялото тяло – краката от ходилата до бедрата и ръцете от рамената до върховете на пръстите. След това врата, лицето и главата.

13:00 Време за хапване

Пригответе си бяла риба, като я завиете във фолио за печене, намазана с горчица, покрита с домати на кръгчета, полята със сок от лимон и подправки по ваш вкус. Може да добавите и нарязан морков и лук. Завийте я добре и печете за 20-тина мунити на 180 градуса. За десерт печена ябълка с мед, канела и бадеми.

15:00 Отново е време за сън

Както и предния ден се отдайте на сиеста. Ако сте от тези, които не могат да спят следобед, се излегнете със затворени очи, пуснете си релаксираща музика и мислете за нещо хубаво.

17:00 Лека закуска

Чаша сок от моркови и едно нискомаслено кисело мляко

18:00 Йога

Отделете си поне час за йога занимания. Ако сте ходили на йога, то сте наясно с асаните, просто изберете тези, които най-много обичате. Ако не сте навътре в това учение, си изберете програма в интернет за начинаещи и следвайте инструкциите.

18:45 Вана

Ако имате вана в дома си, се отдайте на пълна релаксация като не забравяте солите, свещи или ароматни пръчици, много пяна, а защо не и половин чаша бяло вино.

19:30 Ароматна вечеря

Леко запържете с минимално мазнина половин глава лук, половин чушка, половин морков, половин тиквичка. Добавете две яйца, предварително разбити с малко прясно мляко. Добавете магданоз, черен пипер, червен пипер и сол.

За десерт може да си направите мляко с ориз, което да овкусите с канела или със стафиди и бадеми.

22:00 Чай за сън

Направете си отвара от маточина, лайка или мента, за да сте сигурни, че след толкова много зареждане с енергия през деня, ще спите като къпани.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X