Напишете дума/думи за търсене

Помощ за уморените очи

Екрани, климатици, неонови лампи – всичко това малко по малко изтощава очите ни и често вечер те сълзят, болят ни и понякога дори не виждаме добре. Кажете стоп!

Правилната стойка

Често, особено когато работим по осем-десет часа пред екран, ние се изгърбваме, облягаме се върху бюрото, приближаваме се към екрана – това е пагубно както за гърба, така и за очите ни. Идеалният вариант е да сте на 50-60 см от екрана и да стоите с изправен гръб. Погледът ви трябва да е една идея гледащ към по-ниско, а клавиатурата - на 10 см от ръба на бюрото, за да отпуснете раменете. Мониторът трябва да е перпендикулярен на прозореца, без директен източник на светлина върху него, както и без ярка лампа в обсега на зрението ви. По възможност избирайте тъмен екран и носете очила с антирефлексни стъкла.

Мигайте

Често, когато работим дълго време и сме съсредоточени, ние забравяме да мигаме. По този начин очите ни изсъхват, процес, който е подсилен и от вредното лъчение на екраните. Затова се препоръчва да мигате често, но не със сила, а съвсем естествено. Изградете си навици, за да не забравяте да го правите. Например, ако работите с текст, мигайте на всяка запетайка или точка. На всеки половин час правете пауза от по пет минути, като затворите очи или гледате някъде в далечината. Ако го практикувате реално, ще се изненадате колко този популярен съвет всъщност действа.

Спрей за очи

Изсушаването в очите може да се причини и от носенето на лещи, от парно, климатик, хлор в басейна. За да се борите с него на пазара вече се предлагат специални спрейове против сухота. Те се прилагат със затворени очи, като се пръскат очите най-често от 10 см разстояние. Повечето от спрейовете са богати на витамини и на овлажняващи частици, които проникват през кожата и ни предпазват от неприятното усещане за сухота. Могат да се използват и от хора, които носят лещи и дори не е необходимо лещите да се свалят при напръскване.

Гимнастика за очи

Като всеки мускул в нашето тяло и очите имат нужда от упражнения. Така че отделяйте поне по десет минути всеки ден да ги усилвате. Освен стандартните кръгове с очи, гледане нагоре и надолу и встрани, може да изпробвате и нещо по-забавно. Изписвайте с очи буквите от азбуката, като на всеки пет букви правите по минута почивка със затворени очи (но не стиснати). Друго много важно правило е, да не носите очила си (ако носите) през целия ден, защото иначе очите свикват. Добре е да прекарвате от половин до няколко часа без очила, ако ви е възможно, докато стоите вкъщи, спортувате или лежите безцелно на дивана.

Изкуствените сълзи

Капките за очи са неизменният помощник на съвременния човек. Много от нас си ги носят в чантата. Но, внимавайте, много капки за очи, ако се използват продължително време без прекъсване, водят до алергии и проблеми с очите. Затова винаги предпочитайте най-слабите, по-възможност „изкуствени сълзи” вместо другите видове успокоителни капки и избирайте такива, които стават и за деца – така ще сте сигурни, че са възможно най-нежните за очите.

Маска за очи

Както си правите маски за коса и кожа, не бива да пренебрегвате и очите. Идеалната маска за тях се прави с пакетчета чай, вече охладени. Лягате по гръб и ги поставяте върху клепачите за десет минути. Продават се и специални билки за подсилване на очите – като очанка например. С отвара от нея могат да се напояват памучни тампони и да се поставят върху затворени очи.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X