Напишете дума/думи за търсене

Опасните лъчения у дома

Къде мислите, че човек е изложен от най-голям риск за здравето си? Оказва се, че всъщност това е в дома (съответно и в офиса), защото там прекарваме почти цялото си време, което означава, че сме изложени на вредните влияния постоянно.

Антени за мобилни оператори

Това е един от най-силните източници на вредно лъчение в дома или офиса. И въпреки че не са вътре в самия ни дом, това не ги прави по-малко опасни. Според научни изследвания при хора, които живеят близо до такива антени се увеличава риска от ракови заболявания четири пъти. Не случайно в някои страни от Европейския съюз е забранено да се поставят такива антени в близост до детски градини и училища. Затова, ако предложат на вашия домоуправител да се поставят такива на вашия покрив, си помислете добре.

Микровълнови фурни

Отдавна съществуват спорове дали микровълновите фурни са най-големият помощник в домакинството или най-големият вредител в кухнята. Все повече научни изследвания доказват, че лъчението от микровълновата фурна крие рискове за здравето на човек. От една страна е опасно да се консумират храни сготвени, размразени или притоплени в микровълновата, защото се променя структурата им. В месата, млякото и зеленчуците в следствие на лъчението се образуват канцерогенни съставки. Но от друга страна, дори само стоенето до фурната е опасно. Затова е добре, ако нямате намерение да се откажете от този уред, да го ползвате само в краен случай и винаги, когато работи, да излизате от стаята.

Електрически уреди

Всички електрически уреди имат вредно електромагнитно излъчване. Но тъй като в съвременния свят малцина могат да живеят без никаква техника в дома си, повечето от нас са изложени постоянно на магнитни вълни. Специалистите препоръчват да се стои поне на 3-4 метра от телевизора, на 50 см от монитора, лаптопът никога да не се поставя в скута, а мобилният телефон винаги да се държи далеч от тялото. Ясно е, че не можем да се откажем от новите технологии, но нека се опитаме поне малко да ограничим вредното им влияние.

Важно е поне в спалнята си да нямате телевизор или компютър или дори часовник включен в мрежата. Мобилните телефони също трябва да се изключват преди да си легнете.

За съжаление дори електрическите кабели създават вредни магнитни лъчи. Затова се счита, че е най-добре леглото да не е допряно плътно до стена, а да е на поне десетина сантиметра разстояние от нея.

Обърнете специално внимание на детската стая, защото електромагнитните лъчения са много по-опасни за малките. Не оставяйте детето да спи в стая с много уреди или поне ги изключвайте винаги вечер. Изключване обаче означава от мрежата, не просто от копчето, защото в противен случай продължава да съществува вредно лъчение. Забравете дори за такива неща като касетофон за приспиване, нощна лампа или бебефон за най-малките. Ако не можете без тях, нека да не са поставени непосредствено до главата на детето.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X