Напишете дума/думи за търсене

Къде да изпратим детето през лятната ваканция

Любимите летни ваканции на децата не са така любими на родителите, които се чудят как да комбинират професионалните си ангажименти, домакинската работа и грижите за децата. Възможностите са много. Просто изберете най-подходящата за вас.

Езикови курсове

Това е може би най-първосигналното, но не е случайно. Летните курсове по езици са спасението на повечето родители, защото такива се организират в почти всяка школа, тоест най-вероятно и в най-близката до вас. Цените също са разнообразни. Разбира се за летен лагер в чужбина може да ви трябват и няколко хиляди, но е факт, че има летни курсове и за по-малко от сто лева. Възможностите за групи според възрастта също за много – предлагат се от курсове за деца, навършили 3 години, през ученически, до такива дори за възрастни. Така че докато търсите най-добрият вариант за малчугана, защо да не намерите и нещо за себе си.

Театрални школи, спортни центрове и специални занимални

Ако пък не ви се иска детето ви отново да легне над учебници и през лятото, го запишете на нещо по-дейно. Много частни театрални школи предлагат курсове, така че сега е моментът да откриете артиста в него или просто да го оставите да се позабавлява. Спортните центрове пък имат специални летни групи, а за най-малките се предлагат целодневни занимални, посветени на всякакви занимания, за които би ви се искало и на вас да ви оставаше време – тичане по поляни, изкачване на планини, посещение на зоопарка, танцуване на открито и т.н.

Приключенски академии

Ох, тези академии звучат така примамливо, че направо и на нас ни се иска да сме деца. Вариантите са толкова много. Някои са еднодневни – тоест всеки ден водите детето и вечер го прибирате, а през деня то ходи на палатка, по планините, по въжени атракциони и т.н. Други академии са за седмица -–две и са като лагери. Има както скъпи, така и евтини варианти. Изберете нещо нетрадиционно като еко лагер например, където детето ви не просто ще убие две седмици, а ще копае, сади, плеви и т.н. Или някоя фотоакадемия, където не просто ще го пратите да си почива, а да твори.

Музеи, галерии, библиотеки

Музеите, галериите и библиотеките са винаги неизчерпаем извор на идеи за родителите. В много от музеите се организират ателиета по занаяти, образователни курсове и артистични начинания. В историческия музей „Стою Шишков” например цял месец тече инициативата „Традициите на баба”, която дава възможност на децата да се докоснат до изключително интересни български занаяти.

Библиотеките също съвсем не почиват през лятото. Напротив в много от тях се правят специални читални и клубове за ученици. Както например „Забавното лятно четене” в детския отдел в библиотека „П. Р. Славейков” във Велико Търново, където освен „читална-клюкарница”, се правят и състезания в двора, игри, както и инициатива „Филмово лято” за всички любители на филмчета.

Безплатни инициативи

И ако съвсем не ви е до плащане на още една такса за курсове или занимални, не се отчайвайте. Много общински центрове или организации предлагат безплатни занимания по изобразително изкуство, музика и спорт, както например Общинския детски комплекс Горна Оряховица, където в различни училища всеки ден има различни занимания за желаещите. Най-често инициативите са за деца от 6 до 18 годишна възраст и единственото, което трябва да направите е да разберете навреме.

БМЧК

Българският младежки червен кръст също има множество занимания за доброволците си. В повечето случаи става дума за кампании, в които младежите се включват като помощници. Организират се лагери за обучение по първа помощ, за реагиране при бедствия и т.н.; участва се в благотворителни инициативи; посещават се домове за деца без родителски грижи; събират се помощи; участва се в разпределянето им. В дейностите на Младежкия червен кръст могат да участват само младежи, които са се записали като доброволци, макар че това бързо и лесно може да стане, но се изискват предимно младежи, които са готови да работят и да помагат на другите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X