Напишете дума/думи за търсене

Дългият път на телевизионното разголване

кадър от сериала "Клъцни-срежи"

Забелязали ли сте онзи медиен парадокс на някои вестници и други печатни медии, които са толкова горди, че не са се поддали на „мръсотията на секса”, за да се продават? Парадоксът, който ни размахват от статиите, показващи как този или онзи таблоид е изложил на показ голотиите на една или друга известна личност. Хем ги порицават, хем пък препечатват снимките и материалите, обяснявайки как те не дават трибуна на папарашки фотоси, които показват звездния дибидюс. Каква ирония!

И ние ще се опитаме да направим нещо подобно. Ще заобиколим нечистоплътността и ще загърбим пуританщината, за да направим историческо пътешествие из голата телевизионна истина. Ще се разходим из ефира, за да видим как са се променили нещата от правилото „без показване на пъп” на екрана до разюздано любене между любовници в сапунките.

Хронология на голотията

Темата за секса е част от социума ни от самото пръкване на тази планета. Но показването на интимност, на част от тялото, на самия акт по-скоро е въпрос на еволюция, а не на революция.

През 50-те години е било немислимо да се показват брачни двойки, които спят в едно и също легло. През 60-те въпреки сексуалната революция, пръкнала по белия свят безброй деца на любовта, е било абсурдно да се покаже гол корем в ефир.
През 1951 година в Америка Асоциацията на радио и телевизионните продуценти приема тъй наречения „продукционен кодекс”. В него се забраняват „псувните, богохулството, ругатните, неприличието, цинизмите и вулгарността” и не се допуска за нищо на света показването на какъвто и да било „анатомичен детайл”. И така има-няма 40 години.

През 60-те години Сали Фийлд играе сърфистка, облечена в гигантски бански от две части, в който като нищо може да побере бременна косатка. В никакъв случай обаче не може да става дума за показване на бюст от кръв и плът. Гърди в кадър са тотална тера инкогнита. Сутиените са югославско ембарго. Единственият начин, по който е било възможно излагането на този тип бельо, е върху манекен или под трико. Никога на голо.

Да си бременна е забранено

Сега не виждаме нищо шокиращо в рекламите на презервативи преди излъчването на по-разюздани сериали, но в далечната 1952 година би избухнала пандемия от размножаването на женски метоси, ако това се случи. В едновремешния хитов американски сериал „Аз обичам Люси” цензурите са безкомпромисни. Рики може и да обича Люси, да носят брачни халки, но не може да спят в едно и също легло. А думата „бременност” е забранена в сценария. В някакъв момент все пак сценаристите слагат в устата на главната героиня, фразата, че „очаква бебе”.

Първата женена двойка в едно легло

За разлика от много други телевизионни двойки по тяхното време, Саманта и Дарин от сериала „Омагьосана” вече населяват един и същ креват. Обаче има една дребна подробност – главната героиня е симпатична вещица, а не обикновен простосмъртен.

Блузи на голо



През 70-те години обаче нещата започват да придобиват яка дързост. Фара Фосет и другите две мацки от „Ангелите на Чарли” „безсрамно” гонят престъпници, облечени в блузи, под които не се вижда и следа от сутиен. Този екшън сериал слага началото на успеха на „джигъл телевизията” (термин, който се превежда като „детско порно”, сиреч безобидно – бел. а.). Списание TIME дори описва това шоуто като „порно семеен тип, мека еротична фантазия, която апелира към равенство на половете”.

Прекалено разгорещени секссцени

Американската семейна асоциация възроптава срещу „прекалено разгорещените секссцени” в „Полицейско управление Ню Йорк”. Повече от 50 телевизионни оператора – партньори на ABC, отказват да изличат пилотната серия на сериала през 1993 година. За цялото си 12-годишно пребиваване в световните ефири, създателите на шоуто често са се подигравали на властите, които ги ръчкат в ребрата да не са толкова свенливи. Използват умело голотата на героите си, за да натрият носовете на срамежливите цензури.

Тийнейджърска оргия

Няма какво да се лъжем – тийнейджърите на днешно време са доста напред във възприятията си за живота. Най-големите кошмари на родителите са телевизионно притворени от създателите на сериала „Клюкарката”. Там без свян се показват всички „благини”, на които се радват наследниците ни. От наркотици през секс до алкохол. За рекламирането на един от сезоните авторите на шоуто дори използваха „тройка”, с която да зарибят за новата телевизионна година.

През 2009-а продуцентите бяха глобени с 3 милиона долара затова, че показват в национален ефир тийнейджърска оргия.

Родителски контрол над повечкото плът

Невероятно, но факт. Преди две години MTV излъчи похотливия тийн сериал „Кожи”. Същата онази телевизия, която отказа през 1990 година да даде ефир на видеото Justify My Love на Мадона. Разбира се, Телевизионният съвет на родителите – един от регулаторните тв органи в Щатите, побърза да си върже гащите, заклеймявайки го като „най-опасното шоу, което някога е пробутвано на децата ни”. Няколко седмици доста масирана антикампания, която обвиняваше шоуто в чиста проба „детска порнография с насилствени елементи”, накара рекламодателите да се отдръпнат. Разбира се, и зрителите ги последваха.

Секс по телевизията: Неизбежен и почти без цензура

Ако сексът продава, то телевизионните програмни директори са своеобразни сутеньори. Всеки следващ сериал е все по-фрустриращ възприятията на консервативния зрител. Може да се нагледаш без проблем на пълна мъжка голота, нещо немислимо доскоро. Ласките между гей двойки, груповият секс и очевадно перверзни сцени са обичайни компоненти в съвременния телевизионен жанр. Сериалите „Спартак”, „Истинска кръв” и „Клъцни-срежи” никога нямаше да бъдат същите без прекалено изразителните сексуалности в сценариите им.
Явно, за да искаш да приковеш очи към екрана, трябва да си шумен. Да надигаш глас срещу клишетата и цензурните ограничения. Учителско-любовната драма „Увиснал” симпатично ни разказва за мъж, който е даскал през деня, а през нощта е жиголо.

В „Секс до дупка” Дейвид Духовни всяка серия докосва различна жена с интимния си жезъл, нищо че е влюбен до безпаметност в съпругата си. „Демоните на Да Винчи” - един от последните световни хитове, е наистина доста смел в показването на изначалните човешки щения. Мъжките гениталии се развяват по-често от мечовете. Женската плът отдавна не е толкова интересна, колкото гордо изправената мъжественост на главни и второстепенни герои. Има и други нюанси на голота и секреции, но понякога ми се струва, че прекалената експресивност няма място навсякъде.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X