Напишете дума/думи за търсене

Имам ли право на пластична операция?

С напредването на медицината красотата също започна да става въпрос на избор. Когато обаче някой реши да гони хубостта си с помощта на хирурга идват дилемите: частна клиника или държавна, преди или след раждането? Имаме ли право да бъдем красиви или да се приемем с гърбав нос, клепнали уши и малък бюст, поговорихме с доц. Романски – завеждащ Клиника по пластично-възстановителна и естетична хирургия в УМБАЛ „Александровска”.

Специалистите се раждат в държавните болници

„Ако се поставя на мястото на пациента за мен ще е най-важно при кого ще се оперирам. Трябва да се запозная с човека, който ще държи нож в ръка. Няма да ме води мисълта за това в колко лъскаво лечебно заведение ще се настаня”, съветва доц. Романски. И обяснява, че в страната има около 60 човека, които са придобили специалност Пластично-възстановителна и естетична хирургия. Голяма част работят в частни медицински центрове, друга са в държавните болници, но всички са минали курса си на обучение в Университетска болница „Александровска”. Ориентир за това дали избраният от вас хирург е специалист, е ако членува в Българската асоциация по пластично-възстановителна и естетична хирургия, в която са голяма част от добрите хирурзи у нас.

В дилемата частна или държавна болница да изберете, частната печели с прекрасни битови условия, а държавната с възможност за по-продължителен престои и обслужване от реанимационните звена, ако се наложи. Доц. Романски съветва всеки да обмисли внимателно решението си преди да се подложи на естетична корекция, защото резултатите, особено в областта на лицето, водят до драстична промяна във външния вид. Важно е да поговорите с хирурга си и за белезите от разрезите, които ще останат. „По шията и откритите части на ръцете остават по-видими белези. Деформациите не се премахват с магическа пръчка”, казва доц. Романски.

Ремоделиране на бюста

Със сигурност сте чували за родители, които искат да подарят на децата си „по-големи гърди за бала”. И в кабинета на доцента са влизали родители с такива желания, но той предпочита да прави операции на момичета над 18-годишна възраст. И препоръчва пациентите да не заявяват желание за поставяне точно на 200 или 300 кубика, а да търсят импланти, които ще са пропорционални на тялото им. Доц. Романски използва кръгли и анатомични (с капковидна форма) импланти като вторите са предпочитани от най-добрите хирурзи по света, защото придават по-естествена форма на гърдите. В световен план вече не се говори за уголемяване на бюста, а за ремоделиране (уголемяване, но запазване на естествените форми). Специалистът съветва жените, които планират бременност, да се подложат на операция за увеличаване на бюста след кърменето. А тези с много малък бюст – да не поставят много голям имплант, защото се увеличава риска от оформяне на капсула около него, понеже организмът го „разчита” като чуждо тяло. Важно е и в имплантите да има силиконов гел за медицински цели. Скандалът, който се разигра преди време с имплантите на френската фирма PIP бе затова, че са били пълни с гел за немедицински цели и при разкъсване на повърхността им, и изтичане на течността, има опасност от възпаление на лимфните съдове. При доц. Романски са идвали пациенти с разкъсани импланти или с променена позиция в гърдите, които той е поправял.

Друг начин за умерено увеличаване на бюста е липофилинг със собствена мастна тъкан. При него се извличат мазнини от тялото по метода на липосукцията и се поставят в областта на гърдите с цел увеличаване на обема. За да се постигне ефект, тази минимално инвазивна операция обикновено се прави на 3 пъти. Белезите са минимални.

Сбогом на орловия нос

Ако Ейдриън Броуди се раздели с гърбавия си нос сигурно ще загуби голям процент от сексапила си, но ако смятате, че вашият не ви прави секси, се сбогувайте с него. Към д-р Романски се обръщат и хора с нормални носове, които обаче искат той да стане чип, по-изтънен или само да му се пипне връхчето. Тогава специалистът прави предоперативна фотодокументация и рисува по снимката на пациента, за да види той самият как ще изглежда носа му след операцията. Корекцията се прави с открит и закрит достъп. При закрития, който е предпочитан, разрезите са вътре в носа, и не остават видими белези. При открития остава дискретен разрез в основата на носа (пространството между ноздрите). След операцията, която трае около 2 часа се поставя гипсова шина или термопластинка на носа за 7-10 дни, за да се фиксира следоперативния резултат.

Да приберем ушите

„Едно от най-големите удоволствия за нас хирурзите е, когато след операция нашият клиент се погледне в огледалото и се усмихне щастлив от резултата. Ние сбъдваме мечтата му. Това се отнася особено за моментите след отопластика (прибиране на клепнали уши)”, обяснява доцентът. И съветва ако операцията се прави на дете, то да е между 7 и 13 години. Тук не се използва пълна, а местна упойка.

Освен фейслифтинг, блефаропластика, липосукция, в Клиниката по пластично-възстановителна и естетична хирургия се прави и операция за прибиране на увиснала кожа на гърди, корем и бедра след драстично отслабване.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X