Напишете дума/думи за търсене

Тези храни ни правят щастливи

Бананът бързо спасява положението, пуешкото стопява агресията

Казват, че ние сме това, което ядем. И наистина е съвсем вярно и то не единствено в отрицателен, а напротив – в съвсем положителен смисъл. Храните, които консумираме могат да ни направят щастливи. И не става дума за езотерични теории, а доказани био-химични факти.

Черен шоколад

Това, че черният шоколад ни помага да подобрим настроението си, не е тайна за никого. Той е мощен афродизиак и влияе положително на сексуалния ни живот. Той е силен антиоксидант, за когото се вярва, че забавя стареенето. Всичко това се дължи на факта, че какаото съдържа серотонин – който провокира еуфория, допаним - който събужда в нас усещане за блаженство и възбуда, както и фенилетиламин - който се отделя в тялото по време на секс. Комбинацията от тях е най-доброто оръжие срещу стреса.

Кокосово масло

Това чудодейно масло не само, че трябва да се използва като козметичен продукт, но е и идеално за консумиране. Доказано е, че подобрява функциите на организма, повишава имунитета, поддържа еластичността на тъканите. Но най-новите изследвания ни гарантират и че се отразява положително на настроението ни. Разбира се, трябва да се консумира в умерени количества, ако не искате бързо да качите килограми.

Пуешко месо

То е изключително богато на триптофан - от когото директно в организма се синтезира серотонин. Той от своя страна той играе важна роля за настроението, сън, сексуалността и апетита. Смята се, че ниските нива на серотонин могат да бъдат причина за агресивно поведение, клинична депресия, мигрена, раздразнителен стомах и различни нервни разстройства.

Аспержи

Един от най-ефективните елементи за борба с потиснатостта е фолиевата киселина. Именно ниските нива на фолиева киселина в организма могат да провокират депресии.

Аспержите са богати на фолиева киселина, както и на триптофан, който, както вече споменахме, е директно свързан с настроението ни.

Мед

Това е идеалният заместител на така критикувана захар. Богат е на флавоноиди, които предотвратяват възпалителните процеси, повишават апетита и подсилват имунитета. Най-важното е да приемате био мед, без добавени захари. Вярва се също, че медът е и афродизиак, което само по себе си е сто процента свързано с щастието.

Спанак

Наричат го идеалното лекарство срещу пролетната умора и то именно защото повишава силите на организма и настроението ни. Вярва се, че супа от спанак на вечеря ни гарантира и по-малко проблеми с безсънието. Причината е в това, че той е богат на желязо и фолиева киселина, които са отговорни за това да се чувстваме в кондиция.

Маково семе

Идеалната добавка към сладки или солени печива, маковото семе е древно обезболяващо и упойващо средство. Римляните хапвали печива с мак и мед за бърз прилив на енергия, а древните гърци го използвали преди спортни състезания. Макът има множество приложения - сваля нивото но лошия холестерол, подпомага циркулирането на кръвта, стимулира доброто ни настроение.

Орехи

Интересното е, че според съновника, ако в съня си береш орехи това било знак, че ще те споходи щастие. Но дори и да не вярвате в съновници е доказано, че консумирането на орехи напълно съзнателно, наистина провокира щастие. Тайната за това е, че орехите са богати на магнезий, който повдига настроението ни, както и на полифеноли, които са най-мощните антиоксиданти.

Овесени ядки

Те ни зареждат с енергия, което всъщност е еквивалент за добро настроение. Освен това ни помагат да се предпазим от запек, което също е предпоставка да се почувстваме леки и волни. Богати са на селен, който защитава на организма от увреждащото действие на свободните радикали, повишава имунитета, както и половата ни активност. Това вече е гаранция за щастие!

Магданоз

Магданозът е станал пословичен като стимулант за мъжката потентност. Дори съществуват не една закачки, че всяка жена трябва винаги да има под ръка връзка магданоз. Всъщност това не са бабини измислици – магданозът е един от най-известните и най-употребяваните афродизиаци. Той наистина действа стимулиращо и възбуждащо, но освен това има изключително положителното качество да дава енергия и да сваля натрупаното напрежение.

Домати

Богати са на ликопен, който е силен антиоксидант, необходим за нормалния растеж и развитие на клетките. Освен, че ни прави по-устойчиви на вируси, ликопенът се отразява положително на жизнеността и енергията ни и ни помага да се борим срещу всякакви мрачни състояния. Имайте предвид обаче, че ликопенът се усвоява по-лесно от организма с мазнина, затова е най-добре да консумирате доматите със зехтин.

Яйца

За никого не е изненада, че яйцата са задължителна храна в повечето диети и това не е случайно. Те са богати на протеини, витамин В, цинк и омега 3 и са идеалната закуска, защото ни дават сили за целия ден. Идеални са и защото предотвратяват чувството за зверски глад, което ни спасява от потиснатост и чувство на слабост.

Сирене

Цинкът е жизненонеобходим елемент, когато сме потиснати и отпаднали. Сиренето е богато на цинк, затова се смята за ефективно оръжие в борбата с депресията. Освен това цинкът прави косата здрава и кожата – гладка. Имайте предвид обаче, че и със сиренето не бива да са прекалява, особено с високомасленото.

Сьомга

Всички знаем, че сьомгата е богата на Омега-3 мастни киселини, които помагат за намаляване на кръвното налягане, нивото на лошия холестерол, както и възпалителните процеси в организма. Тези мастни киселини са изключително необходими за мозъка. Но освен това сьомгата е богата фосфор, който допринася за увеличаване на доброто настроение и сексуалната активност.

Банани

Винаги, когато се почувствате потиснати, изяжте един банан. Това не е някаква странна поговорка, а наистина полезен съвет, тъй като бананите веднага ни зареждат с енергия и имат благоприятно въздействие върху нервната система. Често ниските нива на витамин В са причина да се чувстваме раздразнени, изнервени или стресирани, а бананите са идеалният начин да си набавим необходимата дневна доза от тази ценна група витамини.

Куркума

Индийците смятат тази подправка за свещена и вярват, че тя пречиства кръвта, подмладява кожата, укрепва имунната система, усилва паметта, има мощен противовъзпалителен ефект, поддържа сърцето здраво и нивото на холестерола в норма. И ако това не е достатъчно, се твърди, че тя подобрява половия живот, сексуалната активност и усещането ни за щастие.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X