Напишете дума/думи за търсене

Край на оправданията! От днес ще спортувам

Казват, че най-сигурното оръжие срещу болестите и стреса е спортът. Наричат го един от най-кратките пътища към щастието, защото много бързо повишава енергията и подобрява настроението. Затова нека спрем с оправданията.

„Нямам време”

Винаги има време за спорт. Една тренировка от 20 минути е 1,5% от времето ви за деня. Ако държите да ходите на колективни занимания, си купете карта за месец напред и си организирайте другите ангажименти, съобразявайки се с часовете. От друга страна, може да тренирате вкъщи. Домашните тренировки стават все по-популярни, защото може да ги правите по свой собствен ритъм. Винаги е по-добре да се отдадете на физическа активност, вместо да гледате телевизия, но в краен случай и да правите упражнения, докато гледате любимото си шоу или сериал, също е вариант.

„Нямам средства”

Това никога не бива да е оправдание, за да не спортувате. Факт е, че някои нови и модерни тренировки изискват средства, както и членството в скъп клуб няма как да е евтино, но има десетки възможности за спортуване без средства. Джогинг, туризъм, разходки. А някои изискват еднократно капиталовложение – като карането на колело например (все пак трябва да си купите колело). Отново стигаме и до спортуването вкъщи, което печели още един плюс, защото то не изисква никакви средства.

„Прекалено съм дебела”

Много дами се притесняват от килограмите си и не искат да се показват пред други хора в клинчета и потници. Натрупаните килограми в никакъв случай не са причина да се откажете от спорта, а напротив: това е още една причина да се заемете още от утре. Ако наистина сте със свръхтегло, изберете дисциплина, която не натоварва много колената и гърба – водна гимнастика, плуване, разходки и едва, когато загубите килограми си позволете аеробика или джогинг.

„Прекалено съм стара”

Спортът е най-добрият начин да се поддържате млада, така че никакви такива. Колкото повече остаряваме, толкова по-наложително е да обръщаме внимание на тялото си. Разбира се, по-възрастните трябва да се консултират с лекар, но не за да търсят причина да не спортуват, а за съвет коя активност е подходяща за тях. А ако наистина нямате сили за сериозен спорт, разходките също вършат работа. Важното е да не се залежавате.

„Скучно ми е”

Интересен феномен е, че спортът, който по принцип трябва да дава енергия, при някои хора има обратен ефект и ги отегчава. Проблемът в случая е, че тези хора просто не са намерили подходящият спорт за тях. Дори и за приятелката ви зумбата да е най-страхотният начин да поддържа форма, това не означава, че ще допадне и на вас. Единственият начин е да изпробвате нови и нови активности – хот йога, класически танци, тай чи – докато не намерите вашето място.

„Нямам сили”

Много от нас, като се приберат от работа, са толкова скапани, че дори нямат сили да станат от дивана. Според специалистите в по-голяма част от случаите това е не физическа, а психична и умствена преумора. Имайте предвид, че спортът дава изключително много сили – затова, точно когато сте уморени, трябва да правите упражнения, за да се тонизирате. Дори и само десет минути да отделите за тибетските упражнения например, след това ще се чувствате все едно сте пили кафе. Освен това е доказано, че хората, които спортуват по 30 минути три пъти седмично са много по-спокойни психически и по-годни да се справят със стреса в ежедневието.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X