Напишете дума/думи за търсене

Тежест и обем? Да, моля, но в косата

Как да погалиш ухото на една дама? С комплимент, който включва думичките слаба, тънка, фина. Най-добре е тези определения да се отнасят за талията, шията или фигурата като цяло. Но никога за косата.
Там единствено обемът, дебелината и тежестта са от значение за самочувствието и красота и са добре дошли за всяка жена.

Причините за изтъняването или загуба на коса могат да са твърде разнородни. Повече от ясно, с възрастта нещата се променят. Начинът на живот и хранене са от съществено значение. Някои детайли от забързаното женско ежедневие обаче и затвърдените навици с години, утежняват и без това нелекото й положение. Редуцирайте ги, пищната ви грива ще остане благодарна.

Забравете горещия душ и сресването на мокро
Какво по-хубаво от топлата прегръдката на водата след тежък изморителен ден? Не и за косата. Топлата вода я дехидратира безмилостно. Прави я суха, крехка и склонна да се чупи или пада. Заедно с топлата вода в канала отива и защитния мазен слой на косата. Скалпът се опитва да навакса загубата и в резултат на това корените на косата може да се увредят, ставайки по-щедри към гребена и сифона в банята, отколкото към красивата ви прическа. Намалете градусите на душа и обливайте косата си с възможно най-хладката вода, която тялото ви може да понесе. И не забравяйте, гребенът не е добър приятел на мократа коса.

Давайте почивка на пресата и сешоара, скрийте косата си от слънцето
Всяка жена мечтае за коса, която няма нужда от оформяне или сутрешни високотемпературни поправки на прическата. Щастливките обаче се броят на пръсти. Повечето дами биха изпаднали в паника без топлинните помощници. Ако сведете ползването им до минимум, не повече от 2-3 пъти седмично, със сигурност сте една стъпка напред към здравата коса. Излагането на слънце също крие опасности. Отнема от силата и еластичността на косата. Носенето на шапка може да ви спести част от неприятностите, но за да не жертвате прическата, заложете на продукти с UV защита и избягвайте силно фиксиращите стилизанти.

Диетите вталяват и косата
Колкото повече лишавате тялото си от храна или го подлагате на екстремности, толкова повече го принуждавате да пести и пренасочва енергията си за поддържане на жизненоважните си функции. Логично, производството и грижата за косата е сред последните му грижи в списъка, когато е гладно или в стрес. За това, дори и да спазвате строга диета, не се отказвайте от протеините. Те са основните градивни елементи на косата и липсата им в менюто често проличава на косата. Златното правило за здрава коса е 25-30% от храната за деня да доставя протеини – риба, пиле, леща, боб.

Медикаментите също влияят негативно
Някои противозачатъчни, антидепресанти, дори хапчета за лечение на щитовидната жлеза могат чувствително да проредят буйната ви грива. Ако имате съмнения, че косата ви реагира твърде драстично на назначената терапия, потърсете съвет от специалист за подходящ лекарствен заместител.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X