Напишете дума/думи за търсене

Искате да сте красиви и здрави? Опитайте тези етерични масла

Те са просто прекрасни – освен че се грижат нежно за външния вид, ни зареждат със здраве, добро настроение, спокойствие и увереност. Употребата им не е сложна, но трябва да сте наясно с няколко основни правила. И да ги ползвате по предназначение.

Може да ги прилагате за ароматизиране на помещения и дрехи, за релаксация, за готвене, в козметиката. Важно е да знаете, че не бива да прилагате етеричните масла директно върху кожата, тъй като много от тях имат силно изгарящо действие. Задължително е преди това да ги разтворите в масло – основа а съотношението е според процентния състав на етеричното масло, затова четете внимателно опаковката и питайте в аптеката. За основа може да се използва мед, сметана, сол, спирт, козметичен крем или маска. Преди да използвате маслото, направете тест: отворете шишенцето и го плъзнете във въздуха. След това затворете шишенцето и вдъхнете. Ако до 1 – 2 дни не се появяват некомфортни усещания или алергични реакции, значи маслото ви подхожда. Не добавяйте етерично масло в цялото количество крем или маска – заделете една доза, разбъркайте с маслото и приложете веднага.

Освен лицето, не забравяйте зоната на деколтето, шията и другите части от тялото. В детска възраст, при бременност, кърмене, алергии, епилепсия, може да използвате ароматни масла само след консултация с лекар. Употребата на етерични масла изисква да изпивате поне 2 литра вода дневно. Имайте предвид, че не бива да се съчетават с хомеопатични препарати.

Топ 10 на най-често използваните етерични масла

Сладък портокал. Използва се срещу целулит, за детоксикация и за подмладяване. Има лек избелващ ефект. Полезно е при мазна, пореста, възпалена кожа. Идеално е против бръчки. Регулира мастния и въглеродния обмен. Притежава ярко антидепресивно и ободряващо действие. Препоръчва се при простудни заболявания и проблеми с далака.

Шафран. Регенерира и освежава кожата, бори се с кожните възпаления, активно се използва за масажи. Прилага се при безсъние, депресии, неврози, хипертония, срещу цистит и проблеми със стомаха. Не се използва в композиции с други масла.

Бергамот. Нормализира работата на мастните и потните жлези, пречиства, заздравява и подмладява кожата. Препоръчва се като антидепресивно, антисептично, болкоуспокояващо средство. Полезно е при колики и чувство за тежест след хранене. Понижава холестерола, укрепва кръвоносните съдове, благотворно е при апатия, безпокойство, страх, стрес.

Ветивер. При разранена, раздразнена кожа, отоци, целулит, симптоми на интоксикация, психическа умора, депресия, отчаяние, неувереност, мускулни болки. Помага за привличане на пари е чудесен мъжки (активен, доминиращ) афродизиак.

Кипарис. Регулира функциите на чувствителната, тънка, лющеща се, възпалена и разранена кожа. Отстранява прозиращите капиляри. Отличен антидепресант, успокоява спазмите. Предпазва от енергийни вампири. Да не се приема от хора с онкологични и слединфарктни състояния.

Палма роза. Най-женственият аромат. Прилага се при чувствителна кожа, подмладява, действа благотворно на хормоналната система. Помага за адаптация при нови климатични и социални условия. Спасява от стрес, невроза, безсъние, подобрява паметта. Действа добре срещу екземи.

Пелин. Срещу себорея, възпаления, акне. Подобрява концентрацията, мотивацията, паметта. Препоръчва се при алергии, пневмонии, грип, фарингити.

Българска роза. Идеално подмладяващо средство, регенерира кожата, прави я копринена и еластична, изглажда бръчките. Лекува акне, екземи, дерматити, псориазис, херпес. Засилва чувствеността, помага в период на ПМС или менопауза, подобрява съня.

Бор. Дезинфекцира както кожата, така и въздуха в помещенията. Прилага се при акне, но и в антиейдж терапии – изглажда бръчките, подмладява, тонизира, придава на кожата нежно матов оттенък. Лекува цистит, камъни в бъбреците, парадонтоза. Възстановява душевното равновесие, прави ума остър и бърз.

Градински чай. Действа като природен дезодорант, независимо дали се приема външно или вътрешно, тъй като възпрепятства отделянето на пот. Прилага се при инфекции на кожата. Възстановява нервната система, спомага за намиране на нови възможности, стимулира творчеството.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X