Напишете дума/думи за търсене

Най-добрите зеленчуци на пазара сега

Пролетта е цветен сезон. Освен в новите ни дрехи, цветовете се проявяват и по пазарите, където свежите зеленчуци се надпреварват да ни привлекат вниманието. Сред тях има истински звезди, които не бива да пренебрегваме. Ежедневната им консумация ще ни излекува от пролетната умора, ще ни зареди със сили за идващите топли дни и ще ни направи по-щастливи и по-здрави.

Спанак

Неслучайно Попай Моряка яде само спанак, но е безкрайно силен. Спанакът притежава невероятни хранителни свойства и е добре да присъства на пролетната ви трапеза поне два пъти седмично.
Предимства – изключително нискокалоричен – 18 ккал за сто грама. Богат е на витамини A, C, B и E и на магнезий.
Недостатък – въпреки широко разпространеното схващане спанакът не е чак толкова богат на желязо, така че не разчитайте на него, ако се борите с анемия.

Репички

Идеалната добавка към салатите, прекрасно средство за украса, но също така и много ценна храна.
Предимства – идеални за пролетните диети, защото съдържат само 15 ккал в сто грама и са богати на фибри, което стимулира храносмилането. Доставят на организма също витамин С и В.
Недостатък – за съжаление репичките са едни от най-нитратните зеленчуци. За да намалите риска, винаги ги мийте добре и задължително ги белете.

Аспержи

Изключително на почит, те са добавка към множество изискани рецепти. Предпочитани са от истинските гастрономи, защото се смятат за ненадминати като вкусови качества.
Предимства – богати на калий, магнезий, желязо и витамини С и В. Имат диуретично действие и подобряват храносмилането. Освен това не застрашават фигурата ни - 100 грама аспержи съдържат 25 ккал. Освен това се считат и за афродизиак.
Недостатък – за съжаление аспержите си остават скъпи зеленчуци.

Зелена салата

Тя е самият символ на пролетта. Най-добрата приятелка на дамите, които са на диета, вечното допълнение към ястията с месо или риба.
Предимства – само 15 калории за 100 грама, което я прави задължителна съставка на всеки хранителен режим за отслабване. Освен това е богата на витамини, които са ни изключително необходими през пролетта - А, В, С, D, E. Стимулира храносмилането и функцията на черния дроб.
Недостатък – зелените салати са силно нитратни. Трябва винаги да се измиват добре преди консумация, да се накисват за около половин час в студена вода със сол и да се подправят след това с лимонов сок.

Пресен лук

Прекрасно допълнение към пролетните салати, но също така и идеален за готвене.
Предимства – има силен противовирусен ефект, заради което се препоръчва да се консумира всеки ден. Освен това е богат на витамин С. Съдържа също калий и калций. Действа добре на храносмилането. Вярва се, че намалява рисковете от сърдечносъдови заболявания, дори рак.
Недостатък – все пак оставя следа върху дъха ни, така че не може да си позволим да го консумираме в обедната почивка или преди среща.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X