Напишете дума/думи за търсене

Цветът на храната има значение за здравето

Още бабите ни са знаели, че поне три цвята на масата гарантират здраве и дълголетие. Учените днес обясняват защо е така и добавят, че цветовете трябва да бъдат поне пет. Червените плодове и зеленчуци подобряват работата на сърцето, белите – на стомаха и храносмилането, зелените оптимизират кръвообращението, тъмните извеждат токсините, а жълтите влияят благотворно на кожата. И това далеч не е всичко. Защото изобилието от цветове повдига настроението, балансира енергията и дори добавя нови положителни качества към характера ни – именно тези, от които имаме дефицит.


Лекарите и психолозите твърдят, че е важно не само количеството, но и разнообразието. Защото различните по цвят плодове и зеленчуци съдържат различни полезни вещества. Тоест, различните цветови групи осигуряват на организма всички необходими витамини, минерали, антиоксиданти и други полезни вещества. Така че е направо вредно да се лишавате от тях.


Зелена група
Зелените плодове и зеленчуци съдържат калций, както и растителни съединения, които укрепват зрението, костите и зъбите. Освен това понижават риска от някои видове рак. Зелените зеленчуци имат високо съдържание на фолиева киселина, богати са на витамини В, А и С. Най-полезни са броколито и зелето (обикновено, цветно, брюкселско).


Червена група
Те съдържат ликопен и антиционин, полезни за сърдечносъдовата система, отделителната система, паметта и понижаващи риска от рак на гърдата и простата. Ягодите съдържат огромни количества витамин С и укрепват имунната система. Боровинките са мощен източник на антиоксидани – забавят процесите на стареене, понижават риска от запушване на артериите и предпазват пикочните пътища от инфекции. Розовите плодове помагат за предотвратяване на възпалителните процеси на пикочните пътища и заболяванията на сърцето, понижават риска от рак.


Жълта и оранжева група
Жълтите и оранжевите плодове и зеленчуци са безценни заради съдържанието на цял куп полезни вещества: витамини А и С, феноли, биофлавоноиди. Те поддържат сърдечната дейност, зрението, имунната система, понижават риска от някои видове рак. Съдържат каротин, който защитава клетките от разрушителното действие на окисляването и укрепва клетъчния имунитет. Богати са на калий, който предотвратява риска от инсулт.


Виолетова група
Някои диетолози твърдят, че те нямат кой знае каква хранителна стойност, но истината е друга – лилавите и моравите плодове и зеленчуци са балсам за мозъчните функции и паметта и успешно понижават нивото на стреса. Освен това са помощник при отслабването, тъй като потискат апетита, съдържат антиоксиданти и ликвидират действието на бактериите и микробите в организма.


Бяло-кафява (бежова) група
Те идеално поддържат работата на сърцето, понижават „лошия” холестерол и заздравяват имунитета. Съдържат още фолиева киселина, калций и селен. А чесънът има вълшебната способност да нормализира високото кръвно налягане.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X