Напишете дума/думи за търсене

Маски с розово масло за красота

Розата е „царица на цветята”. Това название й дава древногръцката поетеса Сафо и до ден днешен никой не смее да й го оспори. От най-древни времена се изброяват вълшебните свойства на розата и дори я обявяват за „райско цвете”. За нейна родина се смята древна Персия, но в наши дни е всеизвестно, че най-качественото розово масло се произвежда в България. Листенца от червени рози се събират ръчно в началото на цъфтежа и се обработват с пара. За приготвянето само на няколко капки розово масло са нужни около сто цвята.
Освен че има божествен аромат и е незаменим компонент на доста от най-луксозните парфюми, розовото масло има куп полезни и дори лечебни свойства. Спомага за нормализацията на обмяната на веществата, изглажда кожата и я прави стегната и еластична, използва се за лечение на изгаряния и някои дерматологични заболявания. Вълшебството му се състои във факта, че е полезно както за сухата, така и за мазната кожа: има антибактериални свойства, нормализира Ph-то и тонизира идеално. Добавя се в кремове, лосиони, маски и в средства срещу целулит.

В козметиката се използва не само маслото, а и остатъчният продукт при производството му – розовата вода. В маслото от роза се съдържат витамин С, танини, пектин, витамини от групата В, на които се дължи общоукрепващото и успокояващо действие. Отдавна розата се слави като противовъзпалително, антисептично средство, което дори има свойството да заздравява рани.
Ароматът на роза влияе положително на само на физическото, но и на емоционалното състояние – стимулира изработването на допамин, „хормона на щастието”, укрепва нервната система, дарява усещане за спокойствие и добро самочувствие.

Затова розовото масло е идеално за туширане на напрежението и справяне с депресията. То има понижена токсичност, сгрява и повишава настроението. Съдържа феноли, които имат антибактериални и противовъзпалителни свойства. Освен това регулира менструалния цикъл и ликвидира неприятните усещания по време на предменструалния синдром.

Направи си сам – лесно и с вълшебен ефект

Розово масло. Изсипете в буркан шепа изсушени розови листа и ги залейте с два пръста растително масло без аромат. Затворете плътно и оставете три дни на слънце, като разклащате буркана няколко пъти на ден. След това приберете на тъмно и прохладно място.

Розова вода. Към една чаша дестилирана вода добавете десет капки розово масло. Съхранявайте в хладилник. Ползвайте като обикновен лосион за лице.

Розово мляко. Сварете половин чаша прясно мляко и добавете пет капки розово масло. Използвайте за почистване, хидратация и подхранване на кожата.

Маска за подмладяване. Залейте две чаени лъжици розови листа с половин чаша кипяща вода и запарете за 30 минути. Прецедете и към изстиналите листа добавете една чаена лъжица мед. Нанесете на лицето за 10–15 минути, след което измийте. Водата, в която са се запарвали розовите листа, замразете във формички за лед и всяка сутрин обтривайте лицето с по едно кубче.

Маска за раздразнена кожа. Смесете две супени лъжици нишесте с розова вода, докато се получи кашичка. Нанесете на лицето за 10–15 минути, отмийте с топла вода и накрая обтрийте лицето с кубче лед.

За нежна и чувствителна кожа. Залейте две чаени лъжички листа от роза с чаша вряла вода и запарете за половин час. Използвайте за измиване и почистване на лицето. Съхранявайте в хладилник не повече от два дни.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X