Напишете дума/думи за търсене

Рецепти за компоти

Компот от грозде

Необходими продукти:

зърна грозде

4-5 с.л. захар

вода

Начин на приготвяне:

Пълним буркана до половината със зърна грозде. Сипваме захарта и наливаме вода. Затваряме с капачки и варим компотите 20 минути след завиране на водата за стерилизиране.

Компот от праскови

Необходими продукти:

4,5 кг. праскови, средни по размер

4 кг захар

вода

Начин на приготвяне:

Прасковите се измиват и се нарязват на резенчета. На всеки буркан се падат по 2 прасковки. След като се напълнят отгоре, се заливат с по 6 супени лъжици захар. И след това се заливат догоре с вода. Бурканите се нареждат в тенджера и се слагат на огъня. Бурканите се варят 20 минути, след като водата в тенджерата заври.

Компот от вишни

Необходими продукти:

за един буркан

250-300 г плодове от вишни, почистени от дръжките

5 с.л. захар

Начин на приготвяне:

Слагаме плодовете в бурканите, насипваме захарта, наливаме вода и затваряме с капачки. Стерилизираме около 30-40 минути, засечени след завиране на водата, в съда, в който варим бурканите.

Компот от ябълки

Необходими продукти:

500 г ябълки на 1 буркан от 800 мл

100 г захар на буркан

Начин на приготвяне:

Избират се добре узрели и здрави ябълки. Измиват се, обелват се и се разрязват на четвъртинки или на резени. Изчистват се от семенната част. Бурканът се пълни с желаното количество плодове, като се има предвид, че при стерилизирането плодовете губят част от обема си. За аромат може да се добави парченце от кора канела или листо индрише. В зависимост от зрелостта и сладостта на плодовете и предпочитанията на домакинството се насипва захар. Допълва се с гореща вода до 1 см под ръба на буркана. Бурканите се затварят херметически с капачки. Обръщат се няколко пъти, докато захарта напълно се разтопи.

Слагат се да се варят, като водата трябва да покрива 1 пръст над капачките. Бурканите се стерилизират в продължение на 15-20 минути, след като водата заври.

Изваждат се и се обръщат с капачките надолу. След като напълно изстинат, се прибират за съхранение на тъмно и хладно място.

Компот от малини

Необходими продукти:

1 кг малини

1,5 кг захар

1 л вода

Начин на приготвяне:

Малините внимателно се измиват и се поставят в буркани. Във всеки буркан се добавят по 6-7 с.л. захар и се заливат с вода, като нивото й е 2 см по-ниско от горния ръб на буркана. Малините може и да се залеят с горещ захарен сироп с концентрация 60% (на 1 литър вода се слага 1,5 кг захар). С това количество се заливат 7-8 буркана.

Стерилизират се 15 минути от завирането на водата. После се изваждат, обръщат се с капачките надолу и се оставят така, докато изстинат.

За още вкусни предложения търсете списание Рецепти за здраве"

В новия ни брой ще намерите неустоими предложения, с които ще задоволите и най-претенциозното небце. Ще научите как да разпознавате орторексията и защо манията по здравословно хранене може да е опасна. Ще разберете кои са най-полезните масла за готвене и ще ви запознаем с изкушения, подходящи за барбекю. Тук са и шест идеи за салати с патладжан, с които да впечатлите.

Ако сте почитатели на вегетарианството, има интересни рецепти и за вас. Тук са и вкуснотиите от специалната ни рубрика „В кухнята на баба“.От страниците ни ще стане ясно кои са най-прочутите студени супи по света, ще се натъкнете и на невероятни предложения за нисковъглехидратни пици.

Ще ви срещнем и със сминдуха, който придава уютен аромат на гозбата, а наш специален гост е Мария Митева-Христоу от My Cooking Book, която споделя кулинарните си тайни. А от корицита ни вкусно ви намига фамозното розово руло с маскарпоне крем от Harry and Lexy's WorkshopWorkshop.

В броя ще откриете меню, подходящо за деца, както и такова за красива кожа. Ще ви запознаем и с грузинската кухня, която е събрала в себе си най-добрите кулинарни традиции на Азия и Черноморието.

От специалиста по биохрани Живко Джамяров ще научите кои билки помагат при Хашимото. А рецептите, които не бива да ви пропускате, са над 100!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X