Напишете дума/думи за търсене

Бариста - как да рисуваме върху кафето

Сутрешното кафе е онази напитка, която ни измъква от унеса на сладкия сън. Въпреки ранните часове, заради които не обръщаме голямо внимание на вида й, предприемчиви хора, които работят с кафе, са измислили начин да заинтригуват своите клиенти. Тези хора се наричат бариста. Думата е италианска и не се променя граматически по род. Те умеят да превръщат една обикновена чаша капучино или лате в истинско произведение на изкуството. Заради удоволствието на клиентите си до такава степен са усъвършенствали способностите си да рисуват с кафе, млечна пяна и шоколад, че за секунди сътворяват слънчеви залези, цветя, животни и хора само в една чаша, пък била тя и пластмасова.

Ако решите да си направите late art вкъщи

С помощта на перфектно направено и разпенено мляко рисувайте върху кафето със самото сипване. Добре е да знаете, че има няколко напитки, по които можете да рисувате. Приготвят се чрез смесване на еспресо и мляко, и се различават основно по съотношението на двете течности, както и по последователността на наливането им в чашата. Когато става дума за рисуване с кафе, най-добро съотношение между мляко и кафе има лате вариантът. Популярното на всички капучино се приготвя с една доза еспресо, върху което се налива още толкова предварително разпено с гореща пара мляко, така че на повърхността да се образува около двусантиметров слой от млечна пяна.

Кафе лате е може би най-подходящото платно за прецизни художници. То се приготвя по подобен начин, както другите, но в него млякото е два пъти повече, а пяната на повърхността е наполовина по-малко.

Другите варианти на кафено-млечната композиция са макиато и лате макиато. В първото млякото присъства само като малко пяна на повърхността, а лате версията е почти изцяло от пянообразно мляко със съвсем малко кафе, което се сипва отгоре.

На повърхността на напитката можете да създадете разнообразни образи – сърца, плодове, призрачи фигури.

Някои от тях се получават само чрез умело сипване на млякото, а други изискват доизкусуряване на детайлите с тънка пръчица, която се потапя в млечната пяна, за да рисувате върху кафето, или пък в кафето, за да се оформят тъмни щрихи в млякото.

Съвети от професионални бариста

Най-важното е качественото кафе и добре приготвеното мляко. Ако млякото е много водно, ще се получи голяма точка от кафе върху него. Ако е прекалено пенесто също не е добре, защото кафето няма да може да се разнесе добре.

Експериментирайте с консистенциите. И бъдете бързи, понякога всичко се разваля за секунда.

За да се получат безупречни рисунките ви, кафето трябва да е свежо. Така че е хубаво да си купите на зърна и да го смелите на момента преди приготвянето.

Температурата на водата също е важна. Не бива да е вряла, нито да е повече от 96 градуса. Препоръчителната температура е около 90-91-92 градуса.

Имайте предвид, че захарта убива част от ароматите в кафето и го променя, а идеята е да усетите естествените и най-деликатните аромати в него.

Млякото също променя аромата му, но въпреки това комбинацията от мляко и еспресо в капучиното си остава великолепно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X