Напишете дума/думи за търсене

Първата година брак – да я изпратим без жертви

Бегбеде твърди, че любовта трае три години. И като нищо може да се окаже прав и за семейния живот, тъй като според статистиката най-много разводи се случват през първите четири години от брака. А за най-трудна и решаваща се смята първата година от съвместния живот. Огромно количество двойки не устояват на изпитанието и се развеждат само няколко месеца, след като са се врекли във вечна вярност.

Сватбата е стрес

Сключването на брак се смята за щастливо и мечтано събитие, но въпреки това психолозите му дават 50 точки от възможни 100 по скалата на стреса. Което означава, че младоженците усещат не само вълнение, но и тревога, умора, нервност, а е възможно да изпитат и раздразнение и безсилие. Ако при това единият тепърва се мести в дома на другия, към тези 50 се прибавят още 20 точки заради промяната на навиците. Бременността утежнява нивото на стреса с още 40 точки. Като цяло адаптацията към новия живот създава предпоставки за конфликти и води до стрес. В резултат на това ситуацията се възприема като много по-остра и трагична, отколкото всъщност е.

Първата година: рушене на илюзиите

Освен стреса, в първите 12 месеца от брака от съвместния си живот съпрузите се сблъскват с още проблеми. За много от тях те са свързани с разрушаване на илюзиите относно брака като цяло и към партньора в частност. Всеки от нас има известна представа относно това какво трябва да бъде семейството и сключва брак с цял куп стереотипи в главата. Повечето жени се надяват, че животът им ще се промени и ще стане по-интересен и стойностен. Мъжете пък очакват съпругата им да се грижи за тях. И едните, и другите грешат.

Практиката показва, че след сватбата животът си остава такъв, какъвто е бил. За забавленията от периода на ухажването вече остават все по-малко време и сили, а различните интереси на съпрузите ги отдалечават един от друг. Всеки има свои представи за брака, а ако те не съвпаднат, започва трудният период на изясняване на отношенията, който завършва или с взаимна договореност и съгласие, или с крах на надеждите и развод.

Как да запазите връзката си

Няма универсална рецепта как да се измъкнете от рутината и да спасите любовта си. Но ако проблемите са се появили, а вие още държите на партньора си и искате да останете с него, трябва да се запасите с търпение и време.

1 начин: игнориране
Целта е да позволите на събеседника си да изрази гнева и всичките си емоции, а самите вие да съхраните спокойствие и да останете дружелюбни. Но е важно да не издигате стена между вас, а да създадете на партньора си усещане за разбиране и сътрудничество. При това не се отказвайте да изразявате собственото си мнение, но го изказвайте спокойно и търпеливо.

2 начин: „аз-фрази”
Вместо да кажете с обвинителен тон „ти винаги правиш така”, заменете го с „бих искала”, „ще ти бъда признателна”, „предпочитам да”. Когато говорите за проблемите си открито, в „аз-форма”, а не прехвърляте отговорността и вината върху партньора си, ще създадете в него мотивация да съдейства за разрешаването на конфликтната ситуацията.

3 начин: искреност
Много хора дори и при най-малкото обвинение се отбраняват инстинктивно. Вместо това, пробвайте да видите реално ситуацията. Ако например любимият ви се сърди, че постоянно оставяте неизмити съдове в мивката, пробвайте да му обясните защо го правите – нямате време, забравяте или просто мразите да миете чинии. Честността винаги печели симпатии и решава проблеми.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X