Напишете дума/думи за търсене

Цветна диета в 3 варианта

Вариант 1

Първата разновидност на цветната диета е да откриете от какво най-много имате нужда – подсилване на сърцето, антиалергичен ефект, противовъзпалителен, подмладяващ или прочистващ и да изберете цвета храна, която най-много ще ви помогне да постигнете желаните резултати. Целта е поне няколко дни до седмица да се храните само с храни от този цвят.

Плюсове: Със сигурност с такъв тип хранене ще прочистите организма си и ще се освободите от излишни килограми.

Минуси: Този вариант на диетата е най-ограничаващ и освен, че е труден за спазване, крие риск да изтощите организма си.

Вариант 2

Втората разновидност на диетата е всеки ден да приемате само продукти от един конкретен цвят, на следващия от други и така, докато минети всичките цветове.

Плюсове: Хубавото е, че в различните дни ще си набавяте различни витамини и минерали, и няма да лишите организма от това, което му е необходимо.

Минуси: Този вариант на диетата е труден за спазване от тази гледна точка, че трябва всеки ден да мислите какво може и какво не да ядете и да внимавате какви комбинации правите.

Вариант 3

Може би най-здравословният вариант на диетата е този, който ни съветва всеки ден да ядем задължително поне по един продукт от всички различни цветове.

Плюсове: Това е балансиран вариант, който ни позволява да избираме между много продукти, набавя ни коктейл от витамини и минерали и е идеалният начин за зареждане през студените месеци.

Минуси: Това е не толкова диета за бързо отслабване, колкото хранителен режим за зареждане с енергия.

Цветовете!

Червено

Включва: домати, червени чушки, грейпфрут, диня, череши, ягоди.

Богати са на: ликопен и полифеноли.

Благоприятно действие: ликопенът е силен антиоксидант и предпазва от различни видове рак, както и от артеросклероза. Той заздравява сърцето и подпомага кръвообращението. Полифенолите запавят стареенето на клетките.

Лилаво

Включва: патладжан, червено зеле, сливи, грозде, касис, боровинки, къпини.

Богати са на: антоциани и ресвератрол.

Благоприятно действие: Антоцианите са естествен заздравител на стените на вените и следователно предпазват от образуването на разширени вени и спукани капиляри. Ресвератролът е оръжие срещу сърдечно-съдовите заболявания.

Жълто/оранжево

Включва: портокали, мандарини, кайсии, праскови, тиква, моркови, пъпеш, манго, сладки картофи.

Богати са на: бета каротин и хесперидин.

Благоприятно действие: Хесперидинът е от важно значение за нормалната функция на кръвоносните съдове. А бета каротина има благоприятно действие върху сърцето, както и върху зрението. Необходим е за хората, които имат проблеми с очите. Освен това забавя образуването на бръчки и действа стимулиращо на кожата.

Зелено

Включва: зеле, броколи, зелени салати, краставици, спанак, коприва, зелен фасул, грах, киви.

Богати са на: лутеин и зеаксантин.

Благоприятно действие: Лутеинът и зеаксантинът са полезни за здравето на очите и имат антиоксидантна дейност. Те стимулират имунната система, защитните сили на организма, както и зрението ни. Задължителни са за набавяне в студените месеци и в периоди на епидемии.

Бяло

Включва: банани, ябълки, круши, картофи, карфиол, лук

Богати са на: кверцетин.

Благоприятно действие: Кверцетинът помага за усвояването на витамин Д и калция и по този начин играе важна роля в превенцията на остеопорозата. Освен това е силен антиалерген и има силен противовъзпалителен ефект.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X