Напишете дума/думи за търсене

Мотивацията за спортуване зависи от родителя

Децата трябва да спортуват. Всички го знаем, но за съжаление понякога не ни стигат силите и възможностите да насърчим малчуганите да са активни. А всъщност мотивацията за спорт зависи преди всичко от родителите.

Много деца обичат даден спорт, но малцина са тези, които отговорно и последователно ще ходят на тренировки три пъти седмично. Просто малчуганите бързо се отегчават, омръзва им, а и трудностите, с които неизменно се сблъскват в който и да е спорт лесно ги демотивират. Затова е важно именно родителят да е настоятелен, дори, когато се налага строг, защото преимуществата от спорта рано или късно ще окажат благоприятен ефект върху детето ви и то ще ви е благодарно.

Спортувайте заедно

Това е един от най-сигурните начини да запалите децата, особено по-малките, които са жадни за внимание от страна на родителя. Да ходят на спорт с възрастните им носи особено удоволствие. Имайте предвид обаче, че да спортувате заедно не означава да водите детето с нас на вашите стандартни класове, където то просто да стои отстрани или само да ви се пречка. Изберете нещо, в което и то да взима активно участие. Съществуват например класове по йога подходящи за родители с деца.

Насърчавайте го да има дейни приятели

Когато имате по-големи деца също се възползвайте от всяка възможност заедно да се посветите на физическа активност – разходки в планината, катерене, каране на колело, джогинг. Въпреки че в определен период е нормално подрастващият да не иска изобщо да прекарва свободното си време с вас. Затова го насърчете да има спортуващи приятели. Така той винаги ще има с кого да отиде да тича, да кара скейтборд, да танцува или да плува.

Помогнете му да избере своя спорт

Колкото и да си мечтаете да имате дъщеря балерина или да сте обичали класовете по аеробика, като сте била млади, при избора на физическа активност за вашето дете не се водете от собствените си желания и предпочитания. Помогнете му само да си избере спорт, който да му подхожда не просто физически, но и психически. Има деца със силно изразен състезателен дух, за тях е добре да намерите занимания, който да им помагат да се изявяват и да се чувстват победители – бойни спортове, лека атлетика, тенис. Други пък се чувстват добре единствено, когато са в компания, за тях единствените интересни спортове са груповите – футбол, баскетбол, волейбол. А пък по-притеснителните и срамежливите предпочитат активност, при която не е нужно да комуникират активно с другите – фитнес, езда, йога.

Заменете фотьойла с кростренажор

Ако детето ви е претоварено и наистина няма време да ходи и на спорт, просто му създайте условия да тренира вкъщи. Купете му степер, гирички, обръч и каквото реши, че иска, но най-важното е да следите да ги използва, а не те просто да събират прах. Бъдете строги - заменете фотьойла с кростренажор и позволявайте на подрастващия да гледа телевизия, единствено, когато тренира. А най-добре е и вие да спазвате това правило. Все пак най-добрият начин да мотивирате детето си да спортува е като вие самите спортувате.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X