Напишете дума/думи за търсене

Наистина ли колбасите увеличават риска от рак

Производителите на месо по света се разгневиха на Световната здравна организация, която обяви храните от месо, особено преработено, за причинители на рак.

От бранша обвиниха СЗО, че удря по бизнеса им с произволни и ненаучни твърдения, съобщи “Файненшъл таймс”.

Здравната организация

постави надениците, бекона, шунката, 

хамбургера, кървавицата и други консервирани, пушени, осолени и ферментирали меса в група номер едно на канцерогените. Там вече са класирани цигарите, азбестът и бензиновите изпарения.

Експертите предупредиха, че консумацията на 50 грама обработено месо дневно увеличава риска от рак на дебелото черво с 18%. И прясното червено месо е опасно, макар и в по-малка степен, обявиха те. Прави се уговорката, че червеното месо “вероятно е канцерогенно”, но засега няма неопровержими доказателства за това.

Обработено наричат месото, минало през процедури за удължаване на трайността или на промяна на вкуса като опушване, осоляване или добавяне на консерванти. Топлинната обработка на високи температури също може да създаде канцерогенни химикали в храната.

Според СЗО месото причинява най-често рак на дебелото черво,

но води до злокачествени образувания и на панкреаса и простатата.

Международната агенция за изследвания на рака цитира проучвания на 1000 изследователи, според които 34 000 от смъртните случаи на болни от рак годишно се дължат на висока консумация на преработено месо.

Други 22-ма експерти от 10 страни, работещи за СЗО, също определиха колбасите и преработеното месо като “канцерогенни за хората”.

Сред възможните причинители на болестта, увреждащи лигавицата на дебелото черво, са оцветителите, които придават на преработеното месо червен цвят. Други фактори са опушването, консервирането и осоляването на колбасите, за да се повиши трайността им.

Това не значи, че сандвичите с бекон са вредни, колкото и цигарите, коментира Би Би Си. Рискът да се разболееш от рак на дебелото черво заради консумация на обработено месо е малък, но се увеличава с количеството, което приемаш, защото се получава натрупване, обяснява д-р Кърт Стрейф от СЗО.

“Не смятайте, че трябва да спрете да ядете 

всякакво червено и обработено месо - уточнява проф. Тим Кей от Оксфордския университет. - По-скоро, ако ги консумирате често, би трябвало да се ограничите”, съветва той.

Северноамериканският институт за месото нарече изводите на СЗО

“драматично и паникьорско преувеличение”

Според Шалийн Макнийл, експертка по храненето от САЩ, няма научни данни, които да подкрепят връзката на червеното и обработеното месо със смъртоносната болест.“Ракът е комплексно заболяване, което и най-проницателните умове не успяват да разберат напълно. Милиарди долари се харчат за проучвания по света, но те не са могли да открият нито една храна, която да причинява или да лекува рак”, аргументира се тя.

Месопроизводителите припомнят, че червеното месо снабдява организма с жизненоважни протеини, витамини и минерали. То е основен източник на желязо, цинк, витамин B12. Червеното месо включва телешко, свинско, агнешко, но не и пилешко.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X