Напишете дума/думи за търсене

Ларингит. Тихо!

Чувствате се все едно сте глътнали пясък, а гласът ви никакъв го няма. Добрата новина е, че в този случай ще усъвършенствате качествата си на слушател – ако имате ларингит, говоренето е строго противопоказно.

Ларингитът е възпаление на ларинкса – орган в гърлото между фаринкса и трахеята, благодарение на който сме в състояние да говорим, да пеем, да се смеем и като цяло, да възпроизвеждаме звук. Причината може да е свързана с простудно или инфекциозно заболяване, преохлаждане, вдишване на студен или прашен въздух, прекомерно напрягане на мускулите при пеене или силен крясък. При възрастните заболяването обикновено се характеризира със сериозен дискомфорт в гърлото, но при децата протича по-тежко.

Симптоми

Ларингитът засяга основно ларинкса, гласните струни и началните части на трахеята. Започва се дрезгавост на гласа, която обаче може да премине в пълното му изчезване. Паралелно с това гърлото пресъхва, появява се възпаление и „лаеща” кашлица. При отсъствие на адекватно лечение бързо се развиват болки в гърлото, възможно е да се появи и затруднено дишане. Повишава се телесната температура (без обаче да се стига до критични стойности), влошава се общото състояние на пациента. В този случай със сигурност трябва бързо да потърсите лекарска помощ. Но първото, което трябва да направите, е незабавно да млъкнете. Съхраняването на гласните струни е абсолютно необходимо, дори да не сте певец или говорител. Имайте предвид, че дори и шепотът представлява достатъчно голямо натоварване на гласните връзки.

Видове

Най-често срещаният и за щастие най-безопасен е катаралният ларингит. При хипертрофическият ларингит на гласните връзки се образуват малки възелчета, за отстраняването на които се прави обработка със сребърен нитрат, а може да се стигне и до операция. От този вид ларингит страдат най-често певците, преподавателите, хората, които говорят много и силно. При атрофичния ларингит настъпва изтъняване на лигавицата на ларинкса. Той е характерен за хора, които редовно консумират големи количества люта храна, щедро поръсена с подправки. Ларингит може да се развие и като усложнение след някои заболявания – например туберколоза, дифтерия, сифилис.

Лечение

За да се избегне преминаването на възпалението в хронично, е абсолютно необходимо да се използват медикаменти. Антибиотиците са напълно оправдани в следните случаи: отделяне на гноен секрет при кашлица, при продължителност на болестта, при тенденция за поява на рецидиви. Спокойно може да съчетаете медикаментозното лечение с народни средства. Един от най-ефикасните естествени лекове е гаргарата със сок от цвекло. Към чаша прясно изцеден сок от цвекло добавете 1 с.л. оцет и правете гаргара с този разтвор 5–6 пъти на ден. Още една рецепта е да накиснете 20 г коприва в 4 ч.ч. гореща вода – пийте от отварата през целия ден, за да облекчите основните симптоми на ларингита.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X