Напишете дума/думи за търсене

Да пестим, като се грижим правилно за плодовете и зеленчуците

Те станаха на моменти по-скъпи и от месото, затова е добре да знаем как да се грижим за тях, така че да не ги изхвърляме, защото с тях изхвърляме пари на вятъра.

Почти всяка домакиня знае, че доматите нямат място в хладилника, но те не са единствените, които не обичат да студуват там или поне не заедно с други плодове и зеленчуци. Причината за това са газовете, които някои отделят, а други не понасят. Към първите освен доматите спадат и бананите, кивито, авокадото, а към групата на тези, които страдат от газовото въздействие, са ябълките, картофите, морковите, зелената салата, патладжанът, броколито. С други думи - не е добра идея да ги държите заедно в кошницата на хладилника.

Да не говорим, че картофите и ябълките съвсем нямат място там. Тях може да съхранявате за дълго на тъмно и хладно, но отново не в близък контакт по между си. Завийте всяка ябълка в лист хартия или вестник и ги скрийте по-далече от картофите.

Лукът също бързо се съсипва в хладилника. Той обаче не е желан и в компанията на картофите и ябълките, затова му отредете специално място. За да го запазите във форма, добре е да го пуснете да виси. Най добре опакован в стария ви чорапогащник, който не е ясно защо пазите още. Е, вече е, само трябва да напъхате лука и да превържете чорапогащника след всяка глава, за да не се допират.

Морковите заровете в пясък. Помните баба ви как го прави. И сигурно не само защото е назад с технологиите или има малък хладилник, а защото в сухия пясък морковите остават свежи за дълго. Отрежете зелената им част, подсушете ги добре и ги пъхнете вертикално. Пясъчна терапия може да приложите и на зеления лук. Заровете го на няколко сантиметра дълбочина.

Зелената салата отдавна е достъпна в магазините целогодишно. Но застои ли се в хладилника, често пътят й свършва в кофата за боклук. Причината отново е във влагата. Задължително извадете салатата от найлоновия плик или торбичка и я завийте в кухненска хартия, преди да я сложите в хладилника. Повехналите листа лесно може да освежите, потопени в купа с ледена вода за няколко минути.

Броколито също е зелено, но за него влагата е важна. Преди да го сложите да се охлажда, завийте го с мокра кърпа. Същото се отнася и за краставиците.

Гъбите обикновено се продават в кутия и с прозрачно фолио отгоре. Много хора биха ви посъветвали да ги поставите така в хладилника. Но ако случайно сте се сдобили с неразумно големи количества от тях, няма да съжалявате, ако ги сложите в хартиен плик, преди да ги складирате на хладно.

Чепката с банани опаковайте в прозрачно домакинско фолио и също сложете в хладилника. Съществува твърдение, че и бананите не е добре да се слагат в хладилник, но ако се съмнявате, разделете ги и вижте кои ще се запазят по-дълго. Почерняването на кората не се брои за фактор, който определя свежестта на плода отвътре.

Свежият магданоз и копър замразете нарязани във фризера или ги потопете в чаша с вода, но не ги дръжте на кухненския плот дълго, сложете ги в хладилника.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X