Напишете дума/думи за търсене

Зимни съвети за сияйна кожа

През зимата кожата е заплашена от ред неприятности – от лющене до необяснима поява на червени петна. Все по-често се среща и студовата алергия. Напълно възможно е да се защитите от тези проблеми, ако спазвате някои лесни правила.

През есента и зимата кожата се нуждае от повече подхранване и защита, отколкото от почистване и хидратация. Имайте предвид, че е необходимо да нанасяте кремза за лице поне половин час преди да излезете.

Незаменими за защита на лицето и ръцете от ниските температури са простите натурални средства – мед и зехтин. Специалистите препоръчват да ги нанасяте редовно на кожата си – както заедно, така и по отеделно. Зехтинът може да се справи дори и с най-силно напуканата и лющеща се кожа – нещо, пред което често са безсилни и най-реномираните козметични средства.

В хладното време особено полезни са кремовете с витамин С – те укрепват кожата и я снабдяват с енергия. Но освен чрез козметиката, може да получите този витамин и чрез храната. За целта консумирайте повече цитруси (най-вече киви), чушки, боровинки, зеле, грах, зелен лук, картофи.

Известно е, че кожата е най-възприемчива през нощта. По време на сън клетките на кожата усърдно работят, стараейки се да я възстановят. Ще им помогнете в тази дейност, ако не забравяте да нанесете нощем крем в съответствие с вашия тип кожа.

През зимата не е подходящо да миете лицето си със студена вода или да го обтривате с кубче лед – тези процедури се препоръчват за топлия сезон. В студа водата трябва да е на стайна температура (или по-топла), а след измиването изплакнете лицето с отвара от липа или лайка.

Устните изискват особено внимание в студеното време. Преди да сложите червило, задължително нанесете балсам за устни. Ако устните ви са твърде сухи и се белят, използвайте само балсам, тъй като червилото дразни раничките, а освен това не изглежда естетично на напукани устни.

Правете редовно пилинг на устните с помощта на мед и стара четка за зъби.
Ако след продължително стоене навън, на студ и вятър, кожата е изсушена и се бели направете си топъл компрес. За целта напоете салфетка или хавлиена кърпа в съд с гореща вода или с отвара от лайка и мента, след което приложете на ръцете и лицето.

Ако заради ниските температури устните ви изглежат по-бледи, обтрийте ги с лимонов сок и ги намажете със смес от равни части гъша мас и рициново масло – така ще възстановите цвета им.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X