Напишете дума/думи за търсене

Енджи Касабие съветва как да постим, без да пълнеем

Често чувам хора, които решават да постят, дори и за седмица, но не знаят как и наблягат предимно на тестени изделия. Така напълняват и вместо да пречистят организма си, го товарят и после се опитват да се справят с пораженията. Какво и как да хапваме, за да постим с приятни емоции, или просто да минем на вегетариански режим, обяснява известната диетоложка Енджи Касабие.

Енджи Касабие
Енджи Касабие

Енджи, как да се храним, за да не напълнеем по време на постите?

Ние правим грешка, че по време на постите, когато не приемаме меса и животински продукти, гледаме да наблягаме на паста, на тестени храни, вместо да приемаме повече леща, спанак, броколи, картофи. Търсим все нещо, което бързо да намажем на филия, но то е и по-мазно. Измисляме всякакви рецепти, които са по-калорични, а не дават на организма веществата, от които то има нужда. Целта от постите е организмът да се прочисти, а не да го натоварваме и то с еднообразна храна.

Кои ядки са по-малко калорични?

Всички ядки са много полезни. Вярно е, че съдържат протеини, но те не заместват месото. И трябва да се има предвид, че фъстъците са най-некачествените ядки, дори се говори, че са канцерогенни. По време на постите е важно да се хапва леща. Много е полезна за хора, които имат липса на желязо и анемия. Спанакът също е важен. Когато искаме да компенсираме липсата на червено месо, трябва да консумираме храни богати на желязо или на витамин С.

Така че към менюто добавяме червените чушки и лимона. Що се отнася до лещата, варя я с малко вода и я овкусявам с лимон, чесън, зехтин, сол и пипер и отгоре поръсвам магданоз на ситно. И я ям с хляб. Лещата може да се сготви с ориз и върху ястието да се нахвърлят запържени големи шайби лук. Става супер вкусно. Хумусът от нахут, тахан, зехтин, лимон, чесън и магданоз на ситно също е прекрасна идея. Винаги, когато поднасям бобови или готвени зеленчукови храни ги поднасям с ориз. Много вкусно е запърженото фиде, към което се добавя ориз, готви се в зеленчуков бульон и става перфектно. Фидето остава на пръчици.

Зелето често се включва в диетите, как да го готвим?

Прясното зеле може да се направи на сарми. Плънката е от ориз, зеленчуци, стафиди и подправки по желание. Когато се завият, сармите се варят във вода, зехтин, лимон и малко чесън на скилидки. Друго вкусно ястие може да е постна мусака или пък паста със сушени домати, каперси, сметана и черен пипер на зърна, която ми е любима.

Дайте ни примерен постен режим за един ден?

За закуска може да се хапне тиква с мед и орехи или парче тиквеник. Към 10 ч. – плод или плодово мляко. На обяд - пълнени пости чушки, ориз с леща, пълнени тиквички с ориз и стафиди или само със зеленчуци, стафиди и сирене тофу. Следобедната закуска може да е плод, пълнозърнести бисквити, сладолед сорбе без мляко, черен шоколад или шейк от соево мляко и ягоди, или черен шоколад. На вечеря – паста, броколи на фурна с картофи и спанак и соево мляко, вместо сметана. Други варианти са: зеленчукова супа, картофена салата с лук, зехтин, лимон, черен пипер, сол и магданоз, или пица с домати и песто.

Още нещо

През цялото време на постите се хранете умерено, и измисляйте интересни ястия с по-различни рецепти, за да не ви омръзнат и като видите трапезата на 25-и декември, да погълнете всичко възможно. Направете си програма с излизания, срещи с приятели и роднини, за да не стоите само на масата у дома.

За още интервюта със специалисти по здравословно хранене, вкусни предложения, срещи с любими кулинарни блогъри и практични съвети търсете списание "Рецепти за здраве"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X