Напишете дума/думи за търсене

Признаци на офисна депресия

Според наскоро проведено изследване депресията на работното място може да има редица причини, а количеството на задачите в офиса определено не е сред тях.

Датски учени са стигнали до извода, че големият обем работа няма никакво влияние върху това дали служителят ще се чувства депресиран, или не. Настроението ни работното място зависи преди всичко от обкръжението и отношението на началника. Според изследователите депресията кара хората да си мислят, че не могат да се справят със задълженията си в офиса, макар че самата депресия не е предизвикана от работата.

Признаци на офисна депресия

1. Потиснатост, меланхолия, мрачно настроение.

2. Загуба на интерес към всичко.

3. Липса на удоволствие от нещата, които преди са ви носили радост.

4. Сериозна умствена затормозеност, невъзможност за вземане на решения.

5. Усещане за силна умора.

6. Негативно отношение към самия себе си и собствените си умения и способности.

Как да се измъкнете от депресията

Опитайте се отново да се харесате такива, каквито сте. Спомнете си положителните си качества и не обръщайте внимание на недостатъците си в работна среда. Всеки ден си припомняйте в какво сте по-добър от колегите си.

Помагайте на колегите си – ако и досега сте помагали, правете го по-често и по-осъзнато. До сърцето на всеки има път, постарайте се да го намерите.

Общувайте с колегите и шефа си извън работното място. Независимо дали ще е в обедната почивка, или след работа, събирането за хапване или за по питие върши чудеса за работната атмосфера. Много по-лесно и приятно се работи с приятели, отколкото с хора, които са ви безразлични или неприятни. Запознайте колегите със собствените си приятели, приобщете се към техните хобита, взаимодействайте активно.

Направете леки промени в живота си – купете си нова вещ за вкъщи, пътувайте, започнете да се занимавате със спорт, променете гардероба си, започнете да готвите с нетрадиционни продукти. По този начин ще спрете да мислите постоянно за проблемите в офиса.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X