Напишете дума/думи за търсене

Как да развием женствеността си

Женствеността е многопластово понятие, което се променя в различните епохи. Често го определят като съвкупност от качества, които обществото очаква от жените. Тези качества обаче са свързани не толкова с противоположния пол, колкото с усещането за себе си на самата жена.

Защо може да е проблем

Според психолозите женственото поведение се развива още от детството на момичетата. Ако детето расте в спокойна и благоприятна среда, където всеки има възможност да развива интересите си, то безпогрешно ще различава съответстващото на пола му поведение. Разбира се, първите учители са родителите, но за това не е отговорна само женската половина от семейството – майката и бащата трябва да взимат еднакво участие във възпитанието на момичето. Нарушаването на баланса води до проблеми в по-зряла възраст.
Главният пример за момичетата са майките им. Но тук става дума не само за външните проявления. Ако майката е свикнала да пренебрегва собствените си желания, ако се грижи за външния си вид само в присъствието на мъжа си, това е знак, че на подсъзнателно ниво не е самоуверена, не се наслаждава на себе си, не се чувства жена. Когато това не са единични случаи, а обичайно поведение, дъщерята също усвоява подобен светоглед и модел.
От друга страна, ако бащата не взема активна роля във възпитанието на дъщеря си или още по-лошо – ако проявява враждебност към нея, тя не успява в зряла възраст да изгради пълноценни отношения с противоположния пол, именно защото е неуверена в себе си като жена. От подкрепата на родителите, особено в ранните години от развитието, зависи самооценката на детето.

Ако и вие губите понякога усещането за женствеността си, опитайте някоя от следните стратегии:

Намерете своята героиня

Изберете си човек от женски пол, който ви вдъхновява – може да е някоя от познатите ви или пък звезда. Обърнете внимание на чертите от характера й, който ви привличат – например, отношението към брака, към работата, към живота като цяло.

Не икономисвайте

Когато пестите от неща за себе си, останалите също започват да се държат по този начин. Посланието, което излъчвате, е че сте недостойна за скъпи и качествени вещи и преживявания, а това се отразява на самооценката. Не е задължително да пръскате огромни суми, които не отговарят на бюджета ви, но не забравяйте да се грижите за себе си – това е основно задължение на всяка от нас.

Уважавайте тялото си

Модата „90-60-90“ хвърля в паника обикновените жени. Резултатът често е комплекс за малоценност и неприемане на собственото тяло. За щастие днес все по-често ставаме свидетели на завръщането на модата на нормалните женски тела, които не се измъчват с диети и не се подлагат на пластични интервенции, за да се вместят в стандартите за красота. Отпуснете се и проумейте, че всяка жена има неповторимо тяло, а отговорността й към него е да му осигурява здравословен живот и положителни емоции.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X