Напишете дума/думи за търсене

Как да развием въображението си

Въображението е способността на човешкото съзнание да създава образи, идеи и представи и да работи с тях, без необходимост от реални действия. То играе ключова роля в психологически процеси като планиране, творчество, моделиране на ситуации, то е в основата на всяка креативна дейност.

За какво ни е необходимо
Колкото по-добре е развито въображението ни, толкова по-лесно ще постигаме творческите си цели, ще планираме действията си и ще определяме истинските си желания. Добре развитото въображение подобрява паметта, прави мозъка по-подвижен, а дейността му – по-ползотворна. Доброто въображение е спасителен остров при житейски бури – позволява да се „изключим” от реалността и да прекараме известно време в по-спокойна среда. Как да го развиете?

Колекционирайте усещания
Започнете всеки ден да попълвате колекцията си от визуални и тактилни усещания. Обърнете внимание какви чувства предизвиква у вас допирът до метал, пластмаса, стъкло, различни тъкани, до кожата на близки хора. Запомняйте и класифицирайте всички миризми, които долавяте.

Използвайте произведения на изкуството
Когато четете художествена литература, не прескачайте описанията на природата и външността на героите, обръщайте им специално внимание и си представяйте ясно всичко, което описва авторът. Колкото по-ясна и подробна е нарисуваната в мислите ви картина, толкова по-добре. Разглеждайте живописни произведения, опитвайте се да си представите какви са обектите, които не са включени в картината, мислено я разширявайте, докато не изпълни съзнанието ви.

Идентификация на действия по звука
Когато сте в помещение с много хора, запомнете кой къде стои или седи, а след това отместете погледа си (или затворете очи) и се опитайте да разберете по звука какво се случва.

Мислено създаване на кулинарни рецепти
Научете се наум да творите нови кулинарни рецепти. Спомняйте си вкуса и ароматите на продуктите, представяйте си как се съчетават помежду си, с какви подправки може да ги допълните, какви ще са в студен и в горещ вид. Помислете как ще оформите и декорирате ястието, имайки предвид вкусовите му характеристики.

Планирайте постъпки и решения
Преди да вземете каквото и да е решение или да извършите някакво действие, мислено моделирайте вероятното развитие на събитията, помислете за потенциалните реакции на околните, направете няколко сценария за развитието на ситуацията.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X