Напишете дума/думи за търсене

Проф. Мермерски съветва как да се храним при гастрит и колит

Здравият стомах е гаранция за доволен живот без болести и може да опитаме да го запазим такъв. Как да го постигнем, ни съветва специалистът по здравословно хранене и лечение с храни проф. Христо Мермерски. С него говорим за гастрита и колита и за помощниците за преодоляването им зелето и картофите. Оказва се, че и любовта помага за това да не ходим при джипито с превит стомах.

Проф. Мермерски, с какво да се храним, за да имаме здрав стомах особено през зимата?

Според изследване на Световната здравна организация една от основните причини за сериозните заболявания днес и за рака е лошият или престъпен начин на хранене.

Това е безразборното консумиране на какви ли не храни на трапезата, за които е нужно различно време за смилане. Ако ядем луканки, шпекови салами и другите месни продукти, които се смилат за 8-10 часа, заедно със салати, супи и много други храни, които се смилат за час и половина, вторите няма къде да отидат. Остават в стомаха и започват различни видове ферментации от типа на оцетнокиселите, като в стомаха се образуват киселини, газове, куркане, понякога разстройство, понякога запек. Всичко това води човешкия организъм до неестествено състояние и до болести като дисбактериоза, гастрит, язва, колит, синдром на раздразненото черво. При дисбактериозата патогенната микрофлора е повече от положителната и лечението на това заболяване е трудно. Ние слагаме храната в стомаха като в циганска торба, а не е редно.

Кой дар от природата е лечител за стомаха?

За всяко от тези заболявания природната медицина предлага различни лекарства. За да спрем киселините в стомаха и за всякакви стомашни проблеми, пръв приятел е картофът. Но е важно да се яде печен и заедно с обвивката, защото има антиканцерогенен ефект. За да имат червата ни нормална перисталтика, трябва да консумираме не по-малко от 25-35 г влакнини или целулоза.

Няма по-груба и добра за стомаха целулоза, която да предизвиква толкова усилена перисталтика, каквато е в зелето, без значение дали е прясно или кисело. Подобен ефект има и морковът, който трябва да се яде пресен.

Освен целулоза, която пречиства организма, един морков съдържа толкова витамин А и С, колкото са ни достатъчни за 4 дни. След като се настърже на ситно, е добре да се залее с малко зехтин. Зехтинът съдържа омега-3 и омега-6, които човешкият организъм не може да си набави сам, а ги получава чрез продуктите. И накрая върху моркова се изцежда половин лимон. Ако човек има проблем с лошия холестерол и всеки ден яде по паничка моркови, след 26-30 дни лошият холестерол изчезва. От друга страна, с него пречистваме организма и го предпазваме от ракови заболявания на храносмилателната система. На този принцип действа и честото ядене на паница фасул.

Как да прочистим организма си от застоялата храна?

Когато дълго издевателстваме над стомаха, както по време на празниците, нека си направим отвара от майчин лист, жълт кантарион (действа добре на стомаха), хвощ и лайка. И след 8-10 часа става изчистване на организма. Желателно е след това 2-3 дни да се консумират само плодове.

Колко важна е ябълката за изхвърляне на токсините от организма?

Диетичните дни, в които се ядат само ябълки, са полезни, както и да се хапва по една всяка сутрин. Освен че съдържа голямо количество витамин С, микро- и макроелементи, в ябълката има пектин, а той изхвърля от организма токсините, които сме натрупали. Изхвърля тежките метали от организма и химичните съединения от фармацевтичните лекарства, които много хора пият.

Тези, които хапват по една ябълка на ден, намаляват опасността от инфаркт и инсулт с 60%. За да се пазим от рак, включително и на стомаха, всеки ден трябва да ядем 300-400 г плодове и зеленчуци. Китайската стена, която поставяме пред свободните радикали, са храните, съдържащи витамин А, витамин С и витамин Е. Те пазят младостта и са противоракови.

Супите ли са най-добрата храна при гастрит?

Човешкият организъм е изграден така, че има потребност от течни храни. Те облекчават работата на храносмилателната система. Затова хората, които държат на себе си, трябва да консумират супи, но да не са люти, кисели, солени. Важно е и да пият много вода. За гастрит с болки, с киселини се смесват равни части гръцки зехтин и мастика и се пие по 1 ч.л. преди хранене. При лечението е забранено пушенето. Да не забравяме, че зелевият сок убива гастрита. Пие се по половин чаша два пъти дневно един час преди хранене.

Сериозен проблем е хроничният улцерозен колит. Как да го лекуваме?

За лечението на това заболяване на дебелото черво здравната каса отпуска 20 хил. лв., а то може да е далеч по-евтино. Смесват се 200 г зехтин, 200 г мед и едно пакетче медицинска дъвка и някои пият от тази гъста течност по веднъж сутрин, а болните от 15 години го вземат сутрин, обед и вечер 30 минути преди хранене. И на десетия ден преодоляват това заболяване и може да ядат каквото пожелаят. В противен случай се хранят по строга диета.

Ако вземем язва на дванадесетопръстника, тя се лекува с чаша топло мляко с 30 капки прополисова тинктура. Пие се 10-15 дни всяка сутрин и някои хора изцяло решават този проблем.

Ако имате кървящи хемороиди, получени по празниците от съчетаването на люто, солено, кисело, тлъсто, яжте всяка сутрин белтъка на едно яйце и след 4-5 дни кръвотечението спира. Добре е лечението да продължи двайсетина дни. И най-важното за здрав стомах и добро здраве е да се радвате на живота. При прегръщането и целуването участва всяка клетка от човешкия организъм, затова действайте! Целувките имат и подмладяващ ефект.

За още интервюта със специалсти по здравословно хранене, срещи с любими кулинарни блогъри, практимни съвети и вкусни предложения търсете списание “Рецепти за здраве”

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X