Напишете дума/думи за търсене

Храни за детокс - втора част (+ меню)

Идващото лято е идеалният момент да пречистим организма си. Вече ви запознахме с основните правила и продукти, които ни "изчистват". Какво трябва още да знаем, преди да се включим в режим за детокс.

Броколи, брюкселско зеле, карфиол. Те спомагат за пречистване на черния дроб от химически вещества, медикаменти и всякакви други вредни агенти. Използвайте ги като гарнитура или като самостоятелно ястие.

Стафиди. Облекчават дейността на черния дроб, стимулират бъбреците и работата на червата за отделяне на токсините.

Овес, круши, ягоди, грах, фасул. Те са важни доставчици на разтворими фибри, които абсорбират токсините и ги извеждат от тялото.

Авокадо, аспержи, картофи (с кората), спанак, бамя, орехи. Съдържат глутатион – най-мощния клетъчен антиоксидант, който помага да се премахнат мастноразтворимите токсини.

Риба и морски дарове. Съдържат аминоскиселини, омега-3 и омега-6 ненаситени мастни киселини, селен и витамин Е, които предпазват клетъчната мембрана от разрушаване.

Билки за пречистване

Билките и зелените подправки също играят важна роля за детоксикирането на организма. Най-ефикасните от тях са:

Ехинацея – повишава имунитета

Глухарче – лек диуретик

Лют пипер – действа диуретично, подобрява микрофлората на червата и метаболизма

Магданоз – естествен диуретик

Анасон, копър – подобряват храносмилането и обмяната на веществата

Женско биле – тонизира, действа благотворно на метаболизма

Лайка, риган, жълт кантарион, листа от червена боровинка –пречистващо и успокояващо действие.

Ако искате да минете на детокс диета, важно е предварително да подготвите организма си. В периода на подготовка (7 дни), както и по време на самата пречистваща диета изключете от менюто си следните храни: месо и месни продукти, млечни продукти, рафинирани въглехидрати (бяло брашно, бял хляб, бял ориз, макаронени изделия), захар и захарозместители, маргарини, полуфабрикати, мазнини от животински произход, сол, пържени ястия, газирани напитки, плодови сокове, които не са прясно изцедени, черен чай, кафе.

Откажете се напълно от цигарите или ако не ви е възможно, ограничете ги до 3–5 на ден. Самата диета продължава от няколко дни до една седмица (колкото ви понася). Може да я прилагате по 1–2 дни всеки месец, за да помогнете на тялото си да се освободи от токсините, а през останалото време редовно да включвате в менюто си от посочените по-горе 11 топпродукта за детокс. По време на дните, в които пречиствате организма си, е необходимо да пиете много вода – за да „отмиете” вредните вещества. Половин час преди закуска пийте чаша топла вода със сока от половин лимон. Този половин час е идеален да направите гимнастика, да се разходите на чист въздух или да изпълните дихателни упражнения (които също извеждат вредните вещества).

Примерно пречистващо меню

Закуска: чаша билков чай, а към нея по избор: пълнозърнест хляб или прясно изцеден сок от плодове и зеленчуци, или плодова салата.

Обяд и вечеря:

- пресни зеленчуци: салата, подправена с лимонов сок, ядки, покълнали семена

- висококачествено студенопресовано растително масло

- ястие от зърнени култури

- ястие от бобови култури (грах, боб, леща)

- един несладък плод

----------------

Емоциите издават къде са се натрупали шлаки и токсини

Ако имате камъни или пясък в черния дроб или жлъчния мехур, то у вас ще преобладава гневът.

Холестеролните плаки в кръвоносните съдове и шлаките в тънките черва предизвикват желание за пушене, алкохол, наркомания.

При натрупването на токсини в стомаха и далака се появява тревожност.

„Задръстването” на белия дроб и дебелото черво отключва тъга.

Камъните в бъбреците и в пикочния мехур причиняват страх.

за още интересни факти и вкусни рецепти търсете списание "Рецепти за здраве"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X