Напишете дума/думи за търсене

Диетологът Огнян Симеонов: Киснете ядките във вода

Продължаваме да ви срещаме с най-известните ни диетолози, за да разберем как се хранят и как поддържат здравето си и формата си самите те.

Огнян Симеонов закусва плодове и ядки

Диетологът Огнян Симеонове забравил за месото от 8 години, а от 3 – и за всички други животински продукти като мляко и сирене. Казва, че да е веган е негов собствен избор и не иска да го налага на другите. Има само една малка разлика с другите вегани – яде мед вместо захар. „Храната, която дневно изяждам, е около 3,50 кг, а ако включа диня, стига до 7 кг”, откровен е Огнян Симеонов.

Когато сутрин отвори очи, най-много му се услаждат плодовете. Харесва му да „мушне” 6-7 праскови и преди да излезе от вкъщи – малко диня, стига да е периодът на динята. Компания на плодовете му правят различни ядки – шамфъстък, бадеми, лешник, бразилски орех. Обича годжи бери, спирулина, накисва чиа, която набъбва, и я пие, защото е полезна и богата на омега-3 мастни киселини. Всички ядки задължително са сурови и предварително накиснати между 6 и 8 ч във вода. Така се активират полезните им качества, казва специалистът.

Прави си таратор от кашу

Кисне кашуто 6 часа, след това го пасира с вода и получава „чисто мляко, което е бяло и страшно вкусно”. Добавя му копър и краставичка и получава чудесен таратор. На обед си нарязва салата от над килограм сезонни зеленчуци. Така че купата му в жегите е пълна с домати, краставици, чушки. Слага си и филийка от собственоръчно приготвен хляб. За вечеря пак си прави големи салати. От готвените неща си облизва пръстите след ориз с много зеленчуци – броколи, грах, моркови, чушки, тиквички, които вари за двайсетина минути. А прияде ли му се нещо сладичко, угажда си с какаови ядки или мюсли.

Хлябът му не е с мая, а с квас

Използва брашно, смляно на воденичен камък, което купува от специализирани магазини за здравословно хранене. И тъй като според него най-вредното в хляба е хлебната мая, използва квас.

От хранителните добавки цени магнезия, който приема във вид на олио чрез втриване в коремната област. Така се усвоявал най-бързо.

За още срещи със специалисти по здравословно хранене, вкусни предложения и практични съвети търсете списание “Рецепти за здраве“

В новия ни светивалентински брой ще намерите неустоими идеи, с които ще впечатлите и най-капризния чревоугодник. Ще научите какви са френските правила за здравословно хранене, ще разберете всичко за шоколада. Ще ви споделим най-примамливите рецепти за най-лесните и вкусни домашни бисквитки, с които ще зарадвате и малки, и големи. Ще ви поканим в азиатските кулинарни дебри благодарение на виетнамската кухня, ще ви запознаем с полезността на бахара и с меню, подходящо за хора, страдащи от хроничен панкреатит. Ще ви подшушнем как се прави салам он маслини и сушени домати. Предлагаме ви шест рецепти брауни. Традиционно сме помислили за вегетарианците и за тези от вас, които предпочитат нисковъглехидратното хранене.
Тук са и вкуснотиите от специалната ни рубрика „В кухнята на баба“.
От страниците ни ще стане ясно какви ястия, приготвени от свинско месо, консумират по света.
Наш специален гост е Здравка от блога „Черпак с мерак“, която ни въвежда в тайнствата на автентични родопски рецепти. В новата ни рубрика „Имаме гости“ всеки брой ще ви предлагаме лесни и бързи менюта за вечеря или обяд.
В броя ще откриете идеи за смутита, детско меню, впечатляващи основни гозби.
От проф. Христо Мермерски ще научите коя е лечебната смес при безплодие. А рецептите, които не бива да пропускате, са над 100!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X