Напишете дума/думи за търсене

Яж карфиол и не остарявай

Знаете ли, че карфиол означава цвят на зеле. Смята се, че е родом от източното Средиземноморие, отглежда се предимно в Европа и Америка. Още по-полезен е от зелето, на което толкова често го оприличават. В нашата кулинарна традиция той присъства предимно в туршии и огретени. Напоследък обаче все по-често се ползва и за крем супи, салати, разядки, предястия.

Карфиолът е нискокалорична храна – съдържа 90 % вода, 2 % белтъчини, 3 % въглехидрати, 1 % минерални соли и е супер богат на витамини – съдържа витамини от В групата, провитамин А, С, К, фолиева киселина, селен. 100 гр карфиол ни сдобиват с едва 20 ккал и голямо количество фибри, така че ако сте на диета, запасете се точно с този „цвят на зеле”. Полезността му е на няколко фронта – той детоксикира, забавя стареенето, отличен антиоксидант е и действа противовъзпалително. Много е добър за деца, които имат астматични проблеми.

Карфиолът може да се консумира суров или сготвен. Важно е да се знае, че хора с проблеми на щитовидната жлеза не бива да го хапват суров, защото в сурово състояние той съдържа вещества, които могат да повлияят неблагоприятно на здравословното им състояние.

До скоро българите наистина не влагахме особено въображение при приготвянето му. Да не кажем, че го бутахме само в царската туршия. А този нежен зеленчук заслужава повече внимание. Индийците, чиято кухня е толкова богата и наситена на вкусове, го обожават. Те го овкусяват със своите типични подправки, които вече са достъпни и у нас, така че спокойно можете да опитате да извадите карфиола от царската му бърлога на туршиен зеленчук и да го пъхнете в някоя кулинарна приказка за Шехерезада. За целта ще ви е нужна неголяма глава карфиол и букет от куркума, кориандър, джинджифил, кимион и други по избор. Ако пък това ви е твърде екзотичен избор, винаги можете да се доверите на добрата италианска традиция. Запечете същата глава карфиол със сметана и сирена и готово!

За да ви е максимално полезен:

1. Избирайте по-малки глави, за да можете да ги огледате хубаво да не са почернели, а и да ги измиете по-лесно. На цвят трябва да са кремави и да бъдат компактни. Ако имат богата зелена листна „опаковка”, е добре, защото са били по-хубаво предпазени. Не купувайте глави, по които са се появили малки цветчета.

2. След като махнете листата и отрежете пънчето, потопете цялата глава в гореща вода със сол, за да падне калта и мръсотиите. Изплакнете добре, най-хубаво розичка по розичка.

3. Не ползвайте метални съдове за карфиола, защото този зеленчук влиза в химична реакция с метала.

4. Като повечето зеленчуци, най-полезен е суров, но ако все пак решите да го сготвите, за да запазите максимално полезните му съставки, пригответе го за няколко минути на пара.

Малки идеи с карфиол

Бърз вариант за салата е да разкъсате карфиола на розички, да го сложите на пара за пет минути, след това да го осолите, полеете със зехтин и балсамов оцет, а може и лъжичка горчица. Всяка друга добавка е въпрос на вкус и въображение.

Суровият карфиол може да се съчетае с обикновено зеле и моркови, подправени с лимон, зехтин и малко чесън.

Предложете на децата здравословен чипс – накъсайте им една глава карфиол и им осолете най-нежните розички. Току-виж им харесали повече от вредния купешки чипс.

Загрейте в тиган малко олио и добавете наситнена една глава лук и следните подправки: кимион на зърна, куркума, джинджифил и черен пипер. Добавете четвърт кайма и бъркайте, докато месото покафенее. След това добавете една консерва домати и 150 мл вода. Когато течността заври, сложете два картофа, нарязани на дребни кубчета, а към края на сготвянето им пуснете вътре и глава карфиол на розички.

Макар да не е най-здравословният вариант, е лесен и бърз за вечеря след тежък работен ден: паниран карфиол! Смесете розичките карфиол със следната панировка: 150 г брашно, 300 г тъмна бира, сол, куркума, черен пипер, кимион. Запържете и сервирайте с пресни зеленчуци и заливка от кисело мляко, тахан и копър.

Крем супата от карфиол е идеална за хладните есенни вечери. Задушете лук в дълбока тенджера, добавете 1-2 лъжици брашно и разбъркайте добре. Долейте 100 мл бяло вино и вкарайте карфиола, разделен на розички. Долейте 200 мл прясно мляко и толкова вода, колкото да покрие зеленчуците. Сварете, докато омекнат и пасирайте. Подправете със сол, кимион, индийско орехче и сервирайте всяка порция с голяма лъжица заквасена сметана. Към тази супа можете да добавите броколи, брюкселско зеле, тиква и друго по избор.

В 250 гр карфиол се съдържа половината от необходимата ни дневна дажба фибри.

за още срещи с любими кулинарни блогъри и известни личности, които са виртуози в кухнята, практични съвети, вкусни предложения и интервюта със специалисти по здравословно хранене търсете списание "Рецепти за здраве"

В новия ни брой ще намерите кулинарни предложения, с които ще впечатлявате и семейство, и гости. Ще научите по какво се различават синтетичните витамини от натуралните и и дали може да заменят разнообразното хранене. Ще разберете повече за коварните храни, които всеки ден консумираме, и какви може да бъдат техните странични ефекти. Тук са и шест ястия с месо, подходящи за лека вечеря.

Ако сте почитатели на вегетарианството, има интересни рецепти и за вас. От страниците ни ще стане ясно кои са най-прочутите сладкиши по света.

Ще ви предложим идеи за нисковъглехидратни палачинки за съботната сутрин. Във всяка рубрика готвим и със суперхрани.

Ще ви срещнем и с кимиона – подценения извор на здраве, а наш специален гост е Славея Николов от Tasty Food for Busy Mums, която споделя рецепти чак от Лондон. От Стаси Петрова, създател на блога „И трохичка не остана“, ще научим какви са сладките й кулинарни попадения от последните месеци.

В броя ще откриете кои са тънкостите при приготвяне на перфектното барбекю – от това как да избирате месото за него през маринатата и до изпичането, както и как да станете виртуози на домашните бургери. Тук е и седмично меню срещу целулит. Ще ви посъветваме как да станете майстори на салатения дресинг. Ще ви срещнем със средиземноморската кухня, сочена като храната на дълголетниците.

От консултанта по хранене и фитнес треньор Страхил Иванов ще разберете как всеки може да изглежда добре с готвена храна и без лишения. А рецептите, които не бива да ви пропускате, са над 100!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X