Напишете дума/думи за търсене

Седмично меню за здрави стави

Ставите са подвижни съединения на костите, във вътрешността на които има смазваща течност. Около тях са разположени околоставни тъкани – мускули, връзки, сухожилия, кръвоносни съдове и нерви, които отговарят за нормалната им дейност. Учените са пресметнали, че през целия ни живот ставите на пръстите се съкращават средно 25 милиона пъти.

Най-честите оплаквания от болки в гърба и цялото тяло се дължат именно на проблеми със ставите и костите, които не функционират правилно. Причините може да са както генетични, така и от неправилен начин на живот. За профилактика и лечение на дегенеративни заболявания на ставите лекарите препоръчват в менюто да се набляга на морските продукти, както и на субпродуктите. Най-важното при процеса на приготвяне на храната е да не се отделят хрущялите, мускулите и сухожилията от месните и рибните продукти, които са най-богати на мукополизахариди (микроелементи, които изграждат голяма част от тъканите в тялото). За укрепване на костите са нужни калций и фосфор, които се съдържат в морските дарове, в рибата и в млечните храни.

Консумирайте колкото се може повече сурови зеленчуци – в тях се съдържат много витамини, необходими за синтеза на хрущяли. Подправяйте салатите с нерафинирани растителни масла, богати на ненаситени мастни киселини – зехтин, шарлан, сусамово, ленено, орехово, тиквено олио, които притежават добро противовъзпалително действие. За да изчистите вредните вещества от организма си, пийте пречистена или минерална вода (но не газирана) и яжте соеви продукти. Откажете се от консумацията на тлъсти и пушени меса, кисели краставички, туршии, сушена риба, черен чай, кафе, шоколад. Заменете пържените храни със задушени, печени или приготвени на пара. Още един плюс от този тип хранене е, че ще ви избави от излишните килограми и ще насити тялото ви с полезни минерали и витамини.

Най-полезните за ставите продукти:

- Нетлъсто червено месо, език, яйца – богати са на желязо и помагат за извеждане на излишния фосфор от организма.

- Зелени зеленчуци, кайсии, стафиди, фурми, сини сливи, елда, овесени трици, мед. Те съдържат много магнезий – елемент, който отговаря за здравето на нервите, обслужващи ставите.

- Сладолед. Допуска се консумацията само на сметанов и млечен сладолед, които съдържат полезни мазнини и калций.

- Риба и морски продукти – богати на органичен (полезен) калций.

- Мляко, извара, сирене – съдържат органичен калций, който за разлика от неорганичния не се отлага във вид на камъни, а се употребява за укрепване на костите и за поддържане на електролитния баланс в клетките на организма (не бива да се комбинират с храни, съдържащи оксалова киселина – киселец, ревен, спанак).

- Водорасли, хрущяли и всичко, от което се прави желатин – те са богати на мукополизахариди, които осигуряват нормалната работа на ставите, тъй като наподобяват течността, която се съдържа в тях.

- Черен дроб от риба, масло, яйчен жълтък. Съдържат витамин D, който отговаря за съхраняването на калция в костите.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X