Напишете дума/думи за търсене

Най-добрите приятели на имунитета

Най-важни за имунната система за витамините A, B5, C, D, F, PP. На практика всяка растителна храна, особено оцветената в жълто и червено (морков, червена чушка, диня, домат, тиква) съдържа бета-каротен, който в организма се преобразува във витамин А. Тези вещества отговарят за силата на имунната реакция и са способни в определена степен да ни защитят от ракови заболявания. Витамин С гарантира изработката на пълноценни имунни клетки, а дефицитът му намалява скоростта на изработка на антитела. Ще го откриете в най-големи количества в боровинките, шипката, цитрусите, магданозът, киселото зеле. Витамини от групата В стимулират функциите на имунната система при стрес, след операция или травма. Съдържат се в целите семена, пшеничното брашно, ядките, елдата, бобът, покълналите семена, гъбите, сиренето.

Витамин Е е антиоксидант, който защитава клетките от стареене. Основен източник е нерафинираното растително масло. От минералите най-важни за имунитета са селен, цинк, магнезий, калций, желязо, йод, манган. Лидери по съдържанието на минерални вещества са ядките, бобовите растения, семената, пълнозърнестите храни, какаото и черният шоколад.

Пълноценни протеини: месо, риба, бобови растения. Месо е добре да се консумира два пъти седмично, за рибата няма ограничения, а боб, грах и леща – 1–2 пъти седмично.

Плодове и зеленчуци. Ако искате да поддържате имунната си система в отлична форма, всеки ден консумирайте поне по три от отличниците сред имуностимулаторите: моркови, цвекло, зеле, фасул, ряпа, червени чушки, нар, стафиди, сушени сини сливи, арония, кайсии, ябълки, червено грозде, боровинки, орехи, хрян, чесън, лук, червено вино, цвекло, домати.

Морски дарове. Ненаситените мастни киселини, които се съдържат в рибата и морските дарове, силно повишават защитните сили на организма. Но имайте предвид, че продължителната топлинна обработка разрушава полезните вещества в тях. Лекарите препоръчват най-вече калмарите и водораслите.

Продукти, съдържащи калий. Най-много от този минерал има в картофите, печени с кората, сушените кайсии, ядките, елдата, едро смления овес.

Продукти, богати на цинк. Това е един от най-мощните стимулатори на имунната система и дори малък от него потиска нейните функции. Минералът спомага за разпространението на белите кръвни телца и другите антитела, което ги прави по-добре подготвени за противодействие срещу инфекции. Освен това цинкът предотвратява развитието на бактерии и вируси в организма, като стимулира имунна реакция на мястото на инфекцията. Богати на цинк са раците, стридите, говеждото и пуешкото месо, бобът. Но бъдете внимателни и не прекалявайте, тъй като твърде високото съдържание на цинк може да бъде токсично.

Киселомлечни продукти. Особено препоръчителни са тези с живи бактерии. Те съдържат интерферони (играят важна роля в имунния отговор на тялото към чужди патогени – особено вируси и ракови клетки) и метионин (мощен антиоксидант, подобрява храносмилането, понижава риска от рак на панкреаса).

Зелен чай – най-доброто средства за извеждане на вредните вещества от организма.

Пъдпъдъчи яйца. Те са един от най-сигурните начини за повишаване на имунитета. Съдържат пет пъти повече фосфор, калий и желязо от обикновените яйца. Някои лекари препоръчват всеки ден в продължение на 2 – 3 месеца да се дава на децата по едно яйце от пъдпъдък за подобряване съпротивителните сили на организма. Освен че подсилват имунната система, те тонизират при умора, лекуват главоболие, подобряват дейността на храносмилателната система.

Особено полезно: Колкото е възможно по-често включвайте в менюто си броколи, моркови, млечни продукти, ягоди, киви, сьомга, кедрови ядки, зехтин, пуешко месо, цитрусови плодове. Консумирайте колкото се може повече зеленчуци. Добавяйте към ястията магданоз, копър, целина (листа и корени). Забележителен е ефектът от постоянната употреба на тиквички и тиква.

Пробиотици. Лекарите съветват да се ядат повече продукти, които увеличават количеството на полезните бактерии в организма. Сред най-известните продукти – пробиотици са лук, праз лук, чесън, ябълки, банани.

Дарове от природата. Има натурални природни средства, които повишават имунитета: ехинацея, женшен, женско биле, лимонена трева, котешки нокът, алое вера.

Вода. Знаете ли, че една от най-честите причини за простудни и инфекциозни заболявания е недостатъчната консумация на обикновена питейна вода? Причината е, че при намалено количество на вода в организма се затруднява нормалната работа на бъбреците и част от техните задължения се поемат от черния дроб. Пиенето на вода облекчава бъбреците и черния дроб, което от своя страна контролира функциите на имунната система. Липсата на влага може да окаже ефект и върху лигавицата на носоглътката, която е първата естествена бариера срещу инфекции.

Продукти – антибиотици. Има храни, които притежават способността директно, без участието на имунната система, да убиват микробите. Малините, френското грозде, ябълките, боровинките, крушите, нарът, сливите, хрянът, ряпата, лукът, чесънът, цвеклото, зелето, морковите, целината, чушките – всички те са забележителни природни антибиотици.


За още практична информация и вкусни предложения търсете списание "Рецепти за здраве"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X