Напишете дума/думи за търсене

Най-достъпните храни за слабеене

Домати. Диетичните им свойства се дължат на веществото ликопен, което е известно със способността си да топи мазнините и да ускорява процеса на храносмилане. Освен това ликопенът спомага за поддържане в норма на киселинно-алкалния баланс и нивото на холестерола. Най-висока концентрация на ликопен има в тъмночервените сортове. Диетолозите съветват месото винаги да се съчетава с домати, тъй като при тази комбинация протеините от животински произход се усвояват по-добре. Консумацията на домати ще ви помогне не само да свалите килограми, но и да подобрите състоянието на кожата и на целия организъм.

Джинджифил. Британски и китайски изследвания показват, че ежедневната консумация на парче джинджифил (суров или под формата на чай) ускорява метаболизма. Коренът съдържа гингерол – активно вещество, което ускорява кръвообращението и повишава изразходването на калории. По данни на френски диетолози канелата има същия ефект.

Ленено семе. Прекрасно средство за всички, които искат да свалят килограми. Богато е на фибри, белтъчини и мазнини, помага за засилване обмяната на веществата и мастната абсорбация в червата. Продуктът подпомага отслабването, подобрява храносмилането, нормализира дейността на стомаха и предотвратява задържането на течности.

Ананас. Незаменим плод, тъй като съдържа малко калории, но има в състава си достатъчно вода, което го прави идеален естествен диуретик. Помага за контролиране на апетита, като предизвиква чувство на ситост. Ананасът е и отличен хидратант за тялото. Съдържа фибри, които подпомагат процеса на храносмилане.

Банани. Богати на триптофан – аминокиселина, която се бори с тревогата и депресията. Това означава, че може да замени сладкишите за подобряване на настроението. Освен това бананите са богати на витамин В6, който помага за усвояването на мазнините в кръвта. Фибрите позволяват намаляване на апетита.

Кафяв ориз. Ценен източник на фибри, витамини и минерали, благодарение на които е незаменим помощник за подобряване на храносмилането.

Боб. Снабдява организма с фибри, минерали и белтъци, като същевременно е напълно лишен от наситени мазнини. Освен че не съдържа холестерол, бобът засища и повишава нивото на хормона холецистокинин – той позволява на храната да остане по-дълго в стомаха, което увеличава количеството на енергията за изгаряне на калориите.

Зелен чай. Идеална напитка за всички, които искат да отслабнат. Той намалява усвояването на захарта, увеличава метаболизма, помага за стапяне на мазнините.

Краставици. Заради високото съдържание на вода те действат като диуретик. Спомагат за извеждането на токсините от организма, а също са и чудесно противовъзпалително средство.

Диня. Понижава нивото на кръвната захар и намалява количеството на инсулина. Когато нивото на инсулина спадне, тялото бързо започва да изгаря натрупаните мазнини.

Броколи. Мощен антиоксидант, богат на витамин С. Съдържа фибри, които помагат организмът да изразходва повече калории при храносмилането. Изследванията показват, че най-висока концентрация на полезни вещества има в стъблото. Броколито е незаменим помощник при гастрити и язви.

За още практична информация и вкусни предложения търсете списание "Рецепти за здраве"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X