Напишете дума/думи за търсене

Имате ли нужда от отслабване? Изчислете с тези формули

Виждаме се дебели в огледалото, смятаме, че имаме целулит или натрупани мазнини. Но дали това наистина е така? Не ставаме ли понякога жертви на измамни стандарти за красота?

Специалистите са категорични, че килограмите не са гаранция за това дали имаме нужда да отслабнем. Някои жени са с повече килограми, но спортуват усилено и всъщност имат много хармонично тяло. А мускулите тежат много повече от мазнините. Представяме ви някои от най-известните формули за преценяване на идеалното тегло. Трябва да подчертаем обаче, че дори и да се нарича идеално, то не е задължително. Нито трябва да се постига с цената на всичко. То по-скоро е ориентир, който ни помага да се съпоставим по отношение на здравословно тегло и евентуални рискове за организма ни.


Идеалното тегло не определя дали сме красиви или не, дали ще сме щастливи или не, а просто ни дава ориентир. Дали ще го следваме, зависи единствено от собствените ни нужди и желания.

Индекс на телесната маса

Това е най-широко използваната формула за определяне дали човек е с тегло под или над нормата. Изчислява се, като се раздели теглото в килограми на височината в метри на квадрат. Например при човек с ръст 1,73 метра и тегло 75 кг се изчислява 75: (1,73х1,73) = 25,06. Това е и прагът, след който започва да се смята, че индексът показва наднормено тегло.
Според Световната здравна организация индекс на телесната маса (ИТМ) под 18,5 показва тегло под нормата, от 18,5 до 25 – нормално, а над 25 – наднормено. ИТМ под 18 е знак за недохранване, а над 30 пък - за затлъстяване. И в двата случая има риск за здравето.
Все пак специалисти изтъкват, че този метод има недостатъци, защото не отчита разликите в пола, както и разликите в мускулната маса при спортуващи или не.

Формула на Брока

Това е една от най-старите формули за изчисляване на препоръчителното тегло. Според нея идеалните килограми се получават, като извадите от височината в сантиметри числото 100. Ако сте високи 170, идеалното ви тегло е 170-100= 70 кг.
С течение на годините е направен и нов вариант на формулата специално за жени, според който идеалното тегло е височината в сантиметри минус 110.
Въпреки промяната формулата е призната за неефективна при всеки.

Формулата на Лоренц

Формулата на Лоренц е усъвършенстван вариант на тази на Брока с добавен коефициент в зависимост от пола.
Идеалното тегло при жените е височината в сантиметри -100 – [(височината - 150): 2,5]
А за мъжете - височината в сантиметри -100 – [(височината - 150): 4]
Тоест за дама, висока 170 см, идеалното тегло ще бъде:
170 -100- [(170 - 150) : 2,5] = 70 - (20: 2,5) = 70-8 = 62 кг.

Недостатък при тази формула е, че не се взема предвид възрастта на индивида, нито индивидуални характеристики като наличие на мускулна маса, активен спортен режим и т.н.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X