Напишете дума/думи за търсене

Що е галет (+рецепта)

Галетът е ястие от френската кухня. С това име се наричат различни видове плоски, кръгли хрупкави пити. Една от най-известните рецепти на галет е Galette des Rois (Кралски кейк), който традиционно в Белгия, Франция, Швейцария, Португалия и други се консумира на Богоявление. „Уикипедия” оприличава българската баница на същия този кралски кейк, което е доста преувеличена кулинарна интерпретация на галет, но все пак съществува. Тоест под името галет можем да срещнем изключително разнообразни рецепти от цял свят. Във френската част на Канада например под галет се разбират техните гигантски кръгли бисквити.

Във Франция на местата, където правят палачинки, казват „Бретон галет” на големите солени палачинки, приготвени обикновено от брашно от елда, докато тези, които правят от пшеничко брашно и са по-малки по размер, са само „палачинки”. В областта Бретан голямата палачинка от елда много пъти е замествала хляба като основна храна. По-късно е станала популярна в цялата страна. Тя често се гарнира с яйца, месо, риба, сирене, нарязани зеленчуци, резени ябълка, горски плодове и други подобни съставки. Една от най-известните рецепти за галет е със сирене ементал, шунка и яйце. Във Франция й казват galette complete – пълен галет. В Рен пък е станал традиция галетът с топла наденичка, който се яде като хот дог.

Още по-често обаче галет се прави в сладък вариант. Кората, която се разточва, се пълни с плодове и се поръсва със захар, а краищата й се завиват свободно с ръце. Могат да се измайсторят най-разнообразни варианти – класиката са ягоди, смокини, ябълки, сини сливи, но се получава дори с грозде, ананас или сушени плодове и ядки.

Някои тънкости при приготвянето

Като цяло тестото за галета се прави лесно, но съветът на кулинарите е маслото да не е нарязано на много малки парченца. Размерът на кубчета захар е идеален. По възможност го месете в робот. Разбира се, може да се направи и с лъжица или на ръка. Ако парченцата масло не се разтопят при смесването на продуктите на тестото, не се притеснявайте. Когато се разтопят във фурната, те ще придадат на тарта светъл и приятно люспест вид.

Както знаете вероятно, за което и да е маслено тесто не е препоръчително да месите дълго. Колкото по-малко го третирате, толкова по-хрупкаво ще стане след изпичане. Ако искате още по-хрупкава коричка, можете да намажете борда с белтък.

Обикновено галетът се пече в предварително загрята фурна на 180 – 190 градуса около 30 – 40 минути.

Ако плодовете, които ползвате за галет, са твърде сочни, трябва да внимавате да не „наводните” кората. Затова в такива рецепти се поръсва с нишесте, брашно, захар, кокосови стърготини или друго, което може да поеме соковете.

Ако пък пълнежът е с ниска влажност както са смокините, горските плодове, сирената, те се добавят в средата на печенето, а не в началото.

Сладко-солен галет с ябълки и чедър

За основата: 200 г брашно, 1/2 ч.л. сол, 1 ? ч.л. захар, 170 г студено масло на кубчета, 85 мл сметана, 2 суп.л. настърган чедър или друг твърд кашкавал

За пълнежа: 4 ябълки, 1/2 ч.л. кора от лимон, сокът от 1/2 лимон, 1 суп.л. кленов сироп (можете да го намерите в големите хранителни вериги и в магазините за здравословни и биохрани), 2 ч.л. царевично нишесте, 1 ч.л канела на прах, 1/2 ч.ч. настърган чедър или друг твърд кашкавал

Смесете съставките за основата, като маслото е най-добре да бъде на кубчета, големи колкото захарчета. Кашкавала добавете най-накрая. Можете да направите тестото с ръце или в робот и трябва да го приберете в прозрачно фолио в хладилника за 30 минути.

Ябълките обелете и ги нарежете на осминки или още по-тънки. В купа ги оваляйте в другите съставки за пълнежа без кашкавала.

След като извадите тестото, разточете го върху фолио, за да можете след това лесно да го пренесете. Кората трябва да се получи с широчина около 35 см. Когато е готова, я пренесете върху хартия за печене, която сте поставили върху тавата на фурната.

Загрейте фурната на 200°C. Подредете в средата на кората ябълките като ветрило и поръсете с чедъра. С ръце завийте краищата на основата, така че да покрият част от ябълките. В средата трябва да остане голям отворен кръг. Ако желаете, поръсете с още малко чедър, а борда – с кристална захар. Можете да намажете кората с белтък за повече хрупкавост.

Печете 15-20 минути, така че тестото да покафенее. Сервирайте топло, но не горещо.

За още вкусни предложения и интересна информация търсете списание "Рецепти за здраве"

Ще ви подшушнем какви са правилата на идеалната здравословна вечеря, ще разберете как да се храните преди и след кардио тренировка.
Ще ви споделим най-примамливите рецепти за постни бисквити, както и ще открехнем вратата на периодичното гладуване или т.нар. фаст.
Ще продължим да ви запознаваме с азиатските кулинарни дебри благодарение на тайландската кухня, ще ви представим левурдата – суперхраната на келтите, ще ви предложим и меню за помладяване.
Традиционно сме помислили за вегетарианците и за тези от вас, които предпочитат нисковъглехидратното хранене.
Тук са и вкуснотиите от специалната ни рубрика „В кухнята на баба“.
Наш специален гост е Бени от блога In The Beni's kitchen, която с лекота върти от баници до нежни десерти, а на корицата ни изкушава желиран свински език, приготвен от Вики – перфекционист в кулинарията, която ни допуска до своя вкусен свят благодарение на Good to the last drop.
В броя ще откриете идеи за ефектни салати, питателни супи, вкусни предястия, впечатляващи основни гозби и фантастични десерти.
От д-р Бари Фурнаджиев ще научите чай от какво трябва да се пие задължително при грип и настинка. А рецептите, които не бива да пропускате, са над 100!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X