Напишете дума/думи за търсене

Пиле с цитруси и чесън

Необходими продукти

1 пиле около 2 кг, изчистено от вътрешностите и шията
2 портокала
2 лимона
2 с.л. зехтин
сол, черен пипер, риган
1 глава чесън или 3 с.л. сух чесън
200 -250 мл пилешки бульон
50 г чисто масло

Начин на приготвяне:

Скилидките чесън се обелват и нарязват на парчета. Пилето се измива и се подсушава. Натрива се отвътре и отвън със сол, черен пипер, риган и половината глава чесън. Фурната се загрява до 180 градуса.
Един портокал и лимон се измиват и се нарязват на шайби. Останалият чесън с резените портокал и лимон се пъхат в коремната кухина на пилето. Бутчетата се завързват едно за друго с кухненски конец или лентичка от фолио. Останалите портокал и лимон се изцеждат.
Пилето се поставя в тава или огнеупорна тенджера с гръдната част надолу. Зехтинът, риганът, цитрусовият сок и половината пилешки бульон се смесват. С така получената смес се залива пилето. Пече се 60-90 минути. През последните 30 минути от печенето пилето се полива често със соса от тавата и останалия пилешкия бульон.
Пилето се прехвърля в чиния, изваждат се цитрусите от вътрешността му. Завива се с фолио, докато се приготвя сосът.
Сосът от тавата заедно с извадените от пилето цитруси се слагат в тиган на средна температура и се редуцира до 1 кафена чаша. Прецежда се, връща се обратно в тигана и се добавя чистото масло за плътност. Разбърква се до хомогенизиране на соса.
Пилето се сервира нарязано на парчета и полято със соса.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X