Напишете дума/думи за търсене

Как да организираме по-добре времето си

Имате ли чувството, че времето е пясък, който се изсипва между задачите ви, и не ви остава дъх, камо ли още някоя минута за децата, мъжа, съня, а искате и за хоби да имате време, че и за приятелите? Всичко е възможно, ако добре управлявате времето си.

Представете си най-спешните задачи като ябълки
Специалистката по невролингвистично програмиране и мениджмънт на успеха Алисън Мичъл съветва всяка вечер да отделяме по 12 минути, в които да записваме задачите за следващия ден и после само да ги отмятаме. Така хем няма да пропуснем някоя, хем няма да пълним главата си с излишни мисли, а и с всяка чертичка „отметнато” ще сме доволни и удовлетворени от себе си. Минутите са 12, за да се научим да отмерваме времето и да го ценим. Според тази теория е добре да си определяме време за свършване на всяка една задача и да се стараем да я приключваме малко преди крайния срок.

Алисън обяснява, че е важно да гледаме на времето като на шампаниера, в която трябва да поберем наличните ни ябълки, ягоди, захар и вино. Ябълките, които се поставят най-отдолу са най-важните и неотложни задачи за деня като плащане на сметката за ток, защото ще го спрат утре или пък прегледът при лекаря. Ягодите, които поръсваме отгоре са по-маловажните като това да отидем на фитнес. Захарта може да е пазаруването, а виното да е още по-маловажна задачка като да се обадим на някоя приятелка или да ровим из Facebook. За да не прегреем от усилия е добре да не пълним шампаниерата само с ябълки (важни задачи), а да попълваме местата с малки ангажименти.

Е, не може всичко да се планира. Ако синът ви си напъха парче от конструктора в носа си, изваждането му става приоритет номер 1, така че някои планирани задачи могат да се прехвърлят и за другия ден.

Какви са приоритетите и може ли да ги разместваме
Това, върху което се фокусираме и което искаме да свършим, е всъщност ценното за нас и живота ни. Има майки, които казват: „Нямам време да отида на фризьор и затова косата ми е в този вид”, и други които винаги изглеждат като излезли от фризьорския салон, а имат 3 деца. Въпрос на приоритети и организация. Ако оприличим приоритетите на око, в зеницата, където са най-важните (близък фокус) някои слагат задачи като: готвене, чистене, пране, хранене, нуждите на децата и никога не им остава време за разнообразие. Тези задачи често са отегчителни и скучни и съответно ни карат да се чувстваме прецакани. А други жени, може да са поставили в близкия си фокус и „20 минути във ваната” – време, в което мъжът се грижи за децата, за да може те да се отпуснат напълно.

Нещо толкова малко може да направи човек силно щастлив. И продължаваме да редим задачите си в по-далечния фокус, където някои поставят: гладене, хобита, финансово планиране, фитнес, докато за периферното зрение оставят: декориране на дома, романтично преживяване с половинката, кино, вечер с приятели. Има и слепи зони, които често забравяме. Обикновено там са мечтите и нещата, които ни вдъхновяват. А може би мястото им не е там? Задайте си въпроса къде, какво и защо поставяте в кръговете и ако искате да сте по-щастливи и успели, разместете приоритетите си, както ви се струва за редно. Може би е време да поставите романтичните преживявания с половинката си в близкия фокус, и да изпразните от съдържание слепите зони.

Трикове в гонитбата с времето
- Помислете в коя част на деня сте най-продуктивни и според това подредете задачите си.

- Не отделяйте цял един ден от уикенда си за чистене и пране. Разпределете задачите си по 20 минути всеки ден от седмицата. Така през уикенда ще има и време за удоволствия.

- Спрете да се чувствате виновна за нещата, които не сте свършила. Ценете постигнатото.

- Винаги гледайте етикета на дрехите, които купувате. Може да има трик по отношение на гладенето или прането и поддръжката да ви отнема повече време и усилия от необходимото.

- Изчислете колко време отделяте за телефонни разговори, гледане на телевизия, душ, чатене, спорт, готвене, пазаруване, с децата, с партньора, със себе си и дали не може да намалите минутите на някои за сметка на други.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X