Напишете дума/думи за търсене

Каква е тайната на Деница и Мария от The Secret Dinner

Рецептата за хапки с аншоа на The Secret Dinner предстои да бъде публикувана

Те са Деница и Мария, а техният кулинарен блог е толкова уютен, сякаш направо си се сгушил някъде край печката им и ароматите танцуват със сетивата ти.

В морето от кулинарни блогове вашият се отличава лично за мен с две неща: вие сте тандем и рецептите ви са семпли, но оригинални. Обикновено оригиналните рецепти не са семпли, нито лесни за приготвяне. Имате ли свой запазен знак – нещо, което при създаването на The Secret Dinner си казахте, че ще е водещо за вас?

SD: Започнахме проекта The Secret Dinner почти на шега. Водещото беше да не е трудоемко, сложно, а да се водим от любовта си към хубавата храна, емоциите, които тя носи, и откривателското при комбиниране на вкусове и продукти.

Кои са Деница и Мария и как се събраха под покрива на това общо кулинарно начинание?

SD: Трябва да започнем с най-важното. Ние сме любители, готвим за удоволствие, тепърва работим върху това проектът да стане комерсиален. Иначе сме ПР в лицето на Мария и маркетинг – Деница.

Как става практически готвенето за блога – винаги ли готвите заедно, на едно място?

SD: Планираме и обсъждаме рецептите. Когато е практически възможно, готвим заедно. В друг случай отделно, но винаги преглеждаме снимките, дискутираме съдържанието на постовете. Няма разпределение кой какво пише, спрямо заетостта ни се напасваме.

Как се „раждат“ всъщност рецептите – някои хора адаптират чужди рецепти, други импровизират върху стари рецепти, трети измислят свои. Как се случва при вас?

SD: Винаги подхождаме към храната с това какво ние бихме искали да видим и опитаме. Някои от рецептите ни са класически, в други експериментираме със стари, прибавяме продукти, подправки, трети са напълно нови за нас. Такива, които сме открили в блогове, списания и кулинарни сайтове.

Дайте, моля, три основни съвета за начинаещи в кухнята.

SD: Да не се отчайват от грешки и евентуални несполуки. Да експериментират и лично аз (Деница) винаги казвам, че стриктното следване на рецептите не е задължително.

Деница и Мария
Деница и Мария
Каква е вашата философия за здравословно готвене и хранене?

SD: Винаги пресни и сезонни продукти, правилното им комбиниране, щадящи методи на приготвяне. Храненето е удоволствие, не бива да се прекалява с нищо.

Ако трябва да представите блога си със съвършената Тайна вечеря, какво бихте приготвили?

SD: Морски деликатеси, прясна паста и задължително салата според сезона.

Дайте идеи за бърза здравословна вечеря за цялото семейство.

SD: Веднага се сещаме за една салата, която хем е лека, хем засищаща: смесваме голям буркан (или две консерви) нахут с едно нарязано на кубчета авокадо, няколко глави варено цвекло - отново на кубчета, някаква прясна подправка (магданоз, мента, босилек), овкусяваме всичко със зехтин и лимон и сме готови. Върви идеално с поширани яйца, печено месо или риба. Разбира се, и с бяло вино.

Трябва ли според вас да се различава детското меню за деца над 3-годишна възраст от това на възрастните и как?

Деница: Отговарям аз като майка на 9-годишен син. От опит мога да кажа, че децата постепенно свикват с храната на възрастните. За съжаление най-бързият път към това са пиците и тестените изделия. Но по-малко подправки и по-изчистени вкусове са преход към голямата храна. Наистина не познавам дете, което да не обича паста.

Рецептата за гъби с моцарела на The Secret Dinner предстои да бъде публикувана
Рецептата за гъби с моцарела на The Secret Dinner предстои да бъде публикувана
Имате ли трикове, с които може да накарате едно дете да хапне здравословно, вместо обичайните пица, хамбургер и пържени картофки?

SD: Когато храната е вкусна и съобразена с детските предпочитания, няма повод за притеснения. Триковете са в поднасянето, в нарязването и обяснението защо дадена храна е полезна. Навиците се изграждат от най-ранна възраст. Това е еднакво валидно за храната, за поведението на масата, за възпитаването на вкуса и т.н.

А какво би приготвила всяка от вас за една романтична вечеря?

SD: Водещо е да е семпло, елегантно, да не изисква специални умения за консумация. Не на последно място да отнема малко време и суетене, за да не прогони романтиката далеч.

Кое е кулинарното предизвикателство, на което още не сте се подлагали?

SD: Най-голямото предизвикателство е чисто битово и логистично. Подлагаме се на него постоянно, когато готвим: миене, чистене, пазаруване. Уви, налага се, ако искаме да приготвяме храна. Вярваме, че всеки готвещ човек би могъл да се припознае в това.

Ако нямате търпение да сготвите по техния вкус, посетете блога им на адрес www.thesecretdinner.wordpress.com.

За още вкусни срещи и предложения търсете списание "Рецепти за здраве"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X