Напишете дума/думи за търсене

Ароматен мраморен десерт без брашно

Необходими продукти:

за бялото тесто:

220 г крема сирене със стайна температура

2/3 ч.ч. захар

1 яйце

1 ванилия

за шоколадовото тесто:

280 г шоколад

140 г масло

3 яйца

1/3 ч.ч. захар

1 с.л. еспресо

1 ванилия

щипка сол

какао за поръсване

Начин на приготвяне:

1. Намажете леко с мазнина форма за печене с диаметър около 20 см. и я застелете с хартия. Загрейте фурната на 150°С.

2. Намачкайте първо крема сиренето за бялото тесто в купа, а след това го разбийте. Добавете захарта и продължете разбъркването, като прибавяте яйцето и ванилията.

3. В отделен огнеупорен съд разтопете шоколада с маслото на водна баня или на интервали от няколко секунди в микровълновата. Оставете сместа малко да се охлади. През това време разбийте до гладкост останалите съставки без какаото. Бавно добавете охладения леко шоколад.

4. Излейте половината от шоколадовата смес на дъното на тавата. Постепенно добавете с помощта на лъжица останалото кафяво и бяло тесто. Не позволявайте двете смеси да се припокриват плътно една друга. С клечка за зъби леко и въртеливо разбъркайте тестото. Сложете го във фурната и печете около 40 мин.

5. Оставете изпечения сладкиш да се охлади за около 1 час, а след това го обърнете и отстранете внимателно хартията. Поръсете го с какао. Обърнете сладкиша отново в подходяща чиния или поднос. Оставете го да се охлади напълно и го сложете на студено в хладилника за няколко часа преди сервиране.

Не препичайте десерта, нормално е, ако проверявате готовността му с клечка, по нея да останат следи от тестото.

за още практични съвети, полезна информация, вкусни предложения, интервюта със специалисти по здравословно хранене и срещи с любими кулинарни блогъри търсете списание "Рецепти за здраве"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X