Напишете дума/думи за търсене

Португалците имат над 365 рецепти за риба треска и „зелено вино“ (+рецепта)

Португалската кухня има силно средиземноморско влияние. Не е за пренебрегване и влиянието от бившите колонии на страната, особено в използването на толкова разнообразни подправки като пири пири (малки, ужасно люти чушлета) и черен пипер, канела, ванилия, шафран. Зехтинът е в основата на тази кухня и се ползва както за готвене, така и за овкусяване на ястията. Често използван е чесънът, както магданозът и кориандърът.

Закуската на португалците най-често се състои от пресен хляб с масло, шунка, компот, както и кафе, мляко, чай, топъл шоколад. Но денят понякога започва със сладкиши или зърнени закуски. Обядът в Португалия продължава дълго – традиционно по два часа. И за обед, и за вечеря се започва със супа. Любима тяхна супа е калдо верде – с картофи, зеле и наденица чоризо. Ястията с риба са безброй, а сред най-типичните е осолената треска. Оризовият пудинг и крем питите Рasteis de nata са много характерни десерти. Португалците обичат да похапват и сирена, като ги комбинират с мед или сладко. Разнообразието на сирена при тях е огромно, като най-типични са тези от козе и овче мляко и смесени. Традиционната португалска кухня не включва сирене в самите рецепти, то се яде самостоятелно.

Риба и морски дарове


Португалия е страната с най-голяма консумация на риба и морски продукти. Треската е любимият им вид, като се познати повече от 365 начина за приготвянето й. Често треската се сервира сушена и осолена, защото така е била консумирана десетилетия наред преди да има хладилници. За да се сготви, тя се потапя във вода или в малко мляко, а след това се овкусява често само със зехтин и оцет. Сардините също са често срещани в менюто на португалците. Те ги харесват на грил. Освен това обичат октопод, калмари, сепия, раци, скариди, миди, лаврак, сабя и други. От рибните вкусотии те обичат да правят различни видове яхнии с домати, чушки и картофи. Скучната във вид на консерви риба тон пък придобива коренно различен оттенък, когато се приготви като пържола. Това не значи, че португалците нямат отворачки за консерви. Тяхна любима салата е сардина или риба тон от консерва с черен боб и варени яйца.

Птици и други меса
В миналото консумацията на месо се е считало за привилегия на висшите класи. И как не, щом като едно от най-типичните ястия съдържа говеждо и свинско месо, няколко вида колбаси, свински крака, шунка, картофи, моркови, ряпа, нахут, зеле и ориз?!
Други типични ястия с месо са шкембето с бял боб, сандвичът с бели и черни дробове на свинско или агнешко, печеното прасе сукалче, пърженото свинско с миди, пържолата с „яйце на кон“ и други.

Вина


Едно прекрасно и много типично вино за тази слънчева страна е Vinho Verde. Наричат го „зелено вино“, макар да няма зелен цвят. То може да бъде бяло, розе или червено, а „зеленото наименование“ идва от това, че трябва да се пие младо. Vinho Verde е леко пенливо и е прекрасно допълнение към леката морска кухня. Виното Port е със силен вкус и аромат и се сервира обикновено с десертите. Vinho da Madeira прилича на шерито.

Десерти
Голяма част от типичните португалски сладкиши водят началото си от Средновековието, когато монаси и монахини ги правели, за да си допълнят доходите. В тях използвали много жълтъци и захар, както и бадеми. Сред най-често срещаните са крем-карамел, оризов пудинг и Рasteis de nata – кошнички с крем от яйца и мляко, чиято рецепта ви представяме днес.

Рasteis de nata

Необходими продукти за 10 броя:

бутер тесто
1 ч. ч. мляко
1 ч.ч. захар
6 жълтъка
3 ч.л. царевично нишесте
? ванилия
лимонова кора

пудра захар и канела по желание

Начина на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 190 ? C и разточете тестото. Нарежете го на правоъгълници, които поставете внимателно в гнездата на формички за мъфини. Ще се наложи да ги дооформите с пръсти, за да полепнат равномерно по всички стени на формите.
2. В тенджерка комбинирайте млякото, царевичното нишесте, захарта, ванилията и лимоновата кора. Един по един добавяйте и жълтъците и бъркайте непрекъснато при средна температура. Когато сместта стегне, отстранете от котлона и я оставете за изстине.
3. Напълнете кошничките от тесто с плънката и запечете за 20 мин, или докато повърхността на сладкишите не придобие златиста коричка. Може при сервиране да поръсите с пудра захар и канела, но тези сладки са чудесни и без това допълнение.

Може да замените част от млякото с течна сметана – вкусът ще стане още по-богат.

за още вкусни рецепти и практични съвети търсете списание "Рецепти за здраве"

В новия ни светивалентински брой ще намерите неустоими идеи, с които ще впечатлите и най-капризния чревоугодник. Ще научите какви са френските правила за здравословно хранене, ще разберете всичко за шоколада. Ще ви споделим най-примамливите рецепти за най-лесните и вкусни домашни бисквитки, с които ще зарадвате и малки, и големи. Ще ви поканим в азиатските кулинарни дебри благодарение на виетнамската кухня, ще ви запознаем с полезността на бахара и с меню, подходящо за хора, страдащи от хроничен панкреатит. Ще ви подшушнем как се прави салам он маслини и сушени домати. Предлагаме ви шест рецепти брауни. Традиционно сме помислили за вегетарианците и за тези от вас, които предпочитат нисковъглехидратното хранене.
Тук са и вкуснотиите от специалната ни рубрика „В кухнята на баба“.
От страниците ни ще стане ясно какви ястия, приготвени от свинско месо, консумират по света.
Наш специален гост е Здравка от блога „Черпак с мерак“, която ни въвежда в тайнствата на автентични родопски рецепти. В новата ни рубрика „Имаме гости“ всеки брой ще ви предлагаме лесни и бързи менюта за вечеря или обяд.
В броя ще откриете идеи за смутита, детско меню, впечатляващи основни гозби.
От проф. Христо Мермерски ще научите коя е лечебната смес при безплодие. А рецептите, които не бива да пропускате, са над 100!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X